Hva er for lite og for mye kalorier på en dag for å gå ned i fettprosent?
Jente, 15
Hei! Får å gå ned i fettprosent må man være i et kaloriunderskudd. Men det er mange som sier at hvis man spiser for lite så hjelper det ikke, at man da ikke mister fett. Hvordan skal jeg vite hva som er for lite og for mye?
Svar
Hei!
Det er helt riktig som du sier, at man må være i kaloriunderskudd for å gå ned i fettprosent. Hvor mange kalorier hver enkelt trenger er individuelt. Det kommer an på følgende: vekt, høyde, kjønn, fysisk aktivitetsnivå, genetikk (hvor høy forbrenning man har) og om man skal opp/ned eller holde vekten.
Hva som er vårt daglige kaloribehov sier vi er er et gjennomsnitt av alle dagene. Dette er fordi vi noen dager spiser vi og beveger oss mer, og andre dager mindre.
Det er derimot veldig vanskelig å si hvor mye eller lite du bør spise. Siden du etterspør det så kan jeg nevne en generell veiledning. En jente på din alder vil trenge rundt 2000-2400 kcal/dag for å holde vekten, men dette kan varierer ut i fra hvor mye man trener. På generelt grunnlag er det ønskelig å aldri ligge under 1500 kcal/dag, fordi med lavere inntak vil man ikke klare å dekke behovet for alle næringsstoffer ved hjelp av mat. Skal man ligge lavere bør man i såfall benytte multivitamin daglig.
Det er ikke nødvendigvis så bra å fokusere for mye på kalorier og hvor mye mat man trenger. Hvis man begynner å telle kalorier og fokusere for mye på vekt, så kan man bli veldig opphengt i dette.
Det er vanskelig å beregne hvor mye kalorier man trenger, så det beste er egentlig å spise sunne matvarers og lytte til kroppens sult- og metthetssignaler. Det er et "kjedelig", men utrolig godt råd hvis man følger det.
Dette er våre generelle råd for et sunt kosthold:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Det beste er å holde fokus på et generelt sunt kosthold. Det kan være vanskelig å vite hva det er hvis man leser for mye om kosthold, spesielt i artikler på nett, ukeblader og på blogger. Vi anbefaler alle å sette seg inn i de norske kostholdsrådene, og forsøke å følge de. Da er kosthold egentlig ikke så vanskelig!
Hvis du er interessert i å lære mer om næringsstoffer og kalorier vil jeg råde deg til å se på artiklene som ligger under svaret mitt. De forklarer det du trenger å vite :-)
Håper dette svaret kunne være noe til hjelp for deg, masse lykke til!
med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog i ung.no
Besvart: 30.4.2022
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål

