Hei, og takk for spørsmål!
Aller først er det viktigst at du er forberedt på å måtte jobbe hardt, og ta tiden litt til hjelp. Du har foreløpig litt tid igjen før du skal bestemme hvilken utdanning og yrkesretning du vil gå. Denne tiden bør du bruke godt til å skaffe mest mulig informasjon om forskjellige muligheter og retninger. Det å skaffe seg informasjon, betyr også at du må sette deg mest mulig inn i hva som kreves for å bli skuespiller, øve deg mye, og få erfaringer med drama og det å stå på scenen. Med mer erfaring og kunnskap om bransjen, vil det også være lettere for deg å finne ut av om dette er riktig retning å satse på eller ikke.
Det viktigste nå aller først, er at du skaffer deg mest mulig erfaring og kunnskap. Du bør melde deg inn i en teatergruppe/undomsteater/amatørteaterlag i nærmiljøet, meld deg på dramakurs ved kulturskolen eller fritidsklubben, bli med i skolerevy og still opp i Ungdommens kulturmønstring osv. På denne måten kan du få tilbakemeldinger fra instruktører og råd om hvordan du kan bli bedre. Å gå på auditions, skuespillerkurs, vise deg fram i lokalmiljøet osv. er dessuten god trening og kan være en døråpner i skuespillerbransjen. I tillegg vil slike erfaringer gi deg bedre trygghet i det å stå på scenen og opptre. På skuespillerforbundets nettside har de en oversikt over aktuelle auditions. Du kan også ta en titt på denne siden.
Det går også an å kontakte NRK og forskjellige produksjonsselskaper for å få vite om det finnes auditions til ungdomsserier eller filmer der ungdom medvirker som skuespillere.
Ferdig utdannede skuespillere møter ofte en bransje med få faste jobber, mange som jobber frilans eller har annen jobb ved siden av, og tøff konkurranse om jobbene. Samtidig er det jo også noen som lykkes, altså de som er virkelig flinke og som har jobbet veldig hardt på veien.
For en del kan det være fint å velge musikk, dans og drama på videregående - som kan gi en sniktitt på hva som kreves og hvorvidt denne fagretningen er noe man vil satse på også senere. Det går også an å ta et år på folkehøgskole etter videregående. Flere folkehøyskoler tilbyr linjer som skuespillerteknikk, film, drama, revy, teater etc. Dette er en fin måte for å skaffe seg erfaring, og for å finne ut om dette er en utdanningsvei man kan tenke seg videre.
Når det gjelder høyere utdanning (det man tar på høgskole eller universitet etter fullført videregående), har mange skuespillere sin utdanning fra Kunsthøgskolen i Oslo (tidligere statens teaterhøgskole). Det finnes også flere andre offentlige og private skoler som tilbyr skuespillerutdanning. Noen eksempler på skoler som har relevant utdanning:
- Høgskolen i Nord-Trøndelag
- Høgskolen i Østfold
- NISS (privat skole)
- Bårdar Akademiet (privat skole)
Det kreves gjerne generell studiekompetanse fra videregående og beståtte opptaksprøver for å komme inn på skuespillerutdanninger som dette.
Les mer om hva som kreves av skuespillere på utdanning.no
Håper noe av dette kan gi deg tips på veien. Lykke til, og stå på!
Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no