Går forbrenningen ned når man spiser lite? Hvordan spise normalt igjen?
Jente, 15
Hei. Jeg har slitt litt med mat og spist 1200 i ca 1 år. Hva skal jeg gjøre for å kunne spise normalt igjen uten å gå opp i vekt?? Har forbrenning gått ned og hva skal jeg eventuelt gjøre?
Svar
Hei!
Takk for spørsmålet ditt til oss.
Det er veldig godt å høre at du ønsker å spise nok mat fremover.
Du har rett i at dersom man over en periode spiser alt for lite i forhold til hva kroppen din trenger, så vil en konsekvens være at forbrenningen går ned. Dette er fordi kroppen kompenserer et lavt matinntak med å bruke mindre energi for overlevelse. Kroppen er laget slik for at vi rett og slett skal overleve.
Ungdom på din alder må være veldig forsiktig med å gå for mye ned i vekt, blant annet fordi kroppen er utvikling, og da er det ekstra viktig at du får nok mat.
Å telle kalorier er ikke noe vi anbefaler å gjøre, det gir et veldig anstrengt forhold til mat. Jeg vil råde deg til å slutte med dette. Det er et viktig tiltak for å få et normalt forhold til mat igjen.
Jeg vil råde deg til å følge de generelle anbefalingene for et sunt kosthold, de sier noe om hva du skal spise, men også hvor ofte. Bruk metthetsfølelse- og sultfølelse også til å bestemme når og hvor mye du skal spise.
Etter en vektnedgang er det veldig vanlig å gå opp igjen, det må du være klar over. Om du skal unngå å gå opp igjen er det viktig å være i litt fysisk aktivitet hver dag. Det kommer til et punkt i en vektreduksjon hvor man rett og slett ikke kan spise mindre for å gå ned i vekt, og da må man heller øke aktivitetsnivået.
For å få til en sunn og varig vektnedgang er det helt avgjørende at du finner et kosthold og en livsstil som du trives med og kan opprettholde over tid.
Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
I disse artiklene finner du flere tips til et sunt kosthold og hvordan du kan gå fram for å gjøre smarte endringer i kostholdet.
Ønsker deg alt godt - Håper dette var et svar på det du lurte på!
med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog
Besvart: 29.5.2025
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål