Spørsmål og svar

Må jeg slutte med Lerums syltetøy på grunn av sukralose og kunstig søtning?

Gutt, 20

Hei! Jeg elsker syltetøy, og har det ofte på knekkebrød/polarbrød/vafler m/ mager kesam og muligens bananskiver, og spiser alltid havregrøt til lunsj i helga med syltetøy i (sammen med rosiner, peanøttsmør, kanel og kardemomme). Jeg varierer mellom blåbærsyltetøy, bringebærsyltetøy og jordbærsyltetøy. Jo høyere andel bær, jo bedre, så derfor spiser jeg Lerum sin 80% serie. De inneholder også ekstra fiber, som er bra. MEN; jeg leste akkurat en ny artikkel om hvordan sukralose skader DNA og kan føre til "leaky gut", i tillegg til at jeg så hvordan WHO anbefaler mindre kunstige søtningsstoffer (drikker også 1,5l pepsi max i uka, og en skyr daglig m/kunstig søtning). Lerum sitt syltetøy inneholder jo sukralose! Betyr det at jeg må redusere inntaket? Slutte helt? Jeg vet at et alternativ er å lage eget syltetøy, men det er ikke praktisk eller realistisk for meg, så nå ble jeg litt redd og trist... syltetøyet som er så godt og noe jeg alltid gleder meg til...

Svar

Hei!

Det korte svaret på om du bør sutte med Lerums syltetøy grunnet sukralose er nei.

Kunstig søtning som sukralose er ikke farlig dersom man holder seg under en viss grense (som ofte er veldig høyt). Det finnes f.eks kunstig søtning i pepsi max, og man må drikke et badekar fylt med pepsi max hver eneste dag før deg blir for mye. Det er likevel ikke anbefalt å drikke så mye, men den øvre grensen er altså ganske høy. Det er bevist at svært store mengder er helt trygge, og jeg ikke kjent med at noen mengde er bevist skadelig.

Kunstige søtningsstoffer kan derimot gi en del mageplager dersom man spiser mye av det, men dette er ikke stoffer som man kan dø av for eksempel. Det forskers hele veien på effekten av kunstig søtning, men per dags dato så er det ikke noe som tilsier at man ikke kan spiser matvarer med sukralose.

Mattilsynet gjør jevnlig kontroller på maten som fås i Norge, og dersom Lerums syltetøy hadde vært farlig så ville det ikke blitt solgt i butikkene lengre. Hvis du likevel er usikker så kan du gjerne kontakte Mattilsynet og høre deres tanker.

Søtningsstoffer ikke er farlig i de mengdene vi får i oss, og norske helsemyndigheter (blant annet Mattilsynet) kontrollerer alle matvarer som selges i Norge for å sjekke om disse er sikre å bruke.

Man trenger verken å være bekymret for verken sukker eller kunstig søtning så lenge man har et fornuftig forhold til det - og alt med måte så er det helt trygt :-)

Ønsker deg alt godt - Håper dette var et svar på det du lurte på!

med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog

Besvart: 10.6.2023

Vi har valgt ut dette for deg

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål