Hopp til hovedinnholdet

Skadelig å ta flere angrepiller? Skadelig å ha sex når vi begge ønsker og vil?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente på 13år som har en kjæreste på 18år. Jeg bor alene med min mor. Familiene våre kjenner hverandre. Min mor forstår at jeg elsker han fordi i han har jeg en fars figur. Han spurte meg om vi skulle ha sex. Jeg sa nei siden jeg ikke kan risikere å bli gravid. Han spurte om jeg ville føle meg trygg om jeg gikk på p-piller. Så jeg fikk resept Microgynon helsestasjonen ungdom. 2 dager etter jeg startet hadde vi sex han hadde forhåndsinnkjøpt en Norlevo angrepille som jeg tok før sex. Det var deilig jeg fikk også orgasme det er jeg sikker på. To dager etterpå tok jeg initiativ til sex da hadde han ikke kondom så vi gjorde det igjen uten og jeg tok nok en angrepille en time etterpå. Er det skadelig? Er det skadelig ha sex når vi begge ønsker og vil? Men veit også at mamma ikke er så opplyst at hun veit om den seksuelle lavalderen om hun skulle finne det ut.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Det finnes to typer angrepille/nødprevensjon.
Det ene er Norlevo. Felleskatalogens pasient-utgave skriver dette; "Bruk av Norlevo flere ganger i samme menstruasjonssyklus anbefales ikke, på grunn av risiko for hormonoverdose som kan føre til forstyrrelser i menstruasjonssyklusen."
Det andre er ellaOne. På denne står det at man må bruke kondom inntil neste menstruasjon kommer, og de skriver ikke noe om det å ta to doser ellaOne på samme menstruasjonssyklus. 
Sex og samfunn skriver også; "Dersom du har brukt nødprevensjonen ellaOne kan du ikke bruke prevensjon med hormoner de første 5 dagene etter at du har tatt ellaOne, da dette reduserer effekten av nødprevensjonen. Dette gjelder kun bruk av ellaOne, ikke ved bruk av NorLevo eller kobberspiral.

Hvis du vanligvis bruker prevensjon med hormoner, og har tatt nødprevensjon, må du bruke kondom eller avstå fra samleie i opp til to uker etterpå for å være sikker på at du ikke blir gravid. Du må også bruke kondom hvis du skal starte med ny prevensjon etter å ha tatt nødprevensjon. Du bør også ta en graviditetstest. En graviditetstest kan tas tidligst to uker etter samleiet.

Nødprevensjon forhindrer ikke alltid svangerskap, så du må derfor ta en graviditetstest hvis det går mer enn to uker over forventet menstruasjon. Det tar tre uker fra ubeskyttet samleie før en graviditetstest er sikker, så dersom du tar testen tidligere kan resultatet bli ukorrekt."

Du kan chatte med Ungdomsklinikken Sex og samfunn om dette. Chat, Mandag-torsdag kl. 17:00-20:20. 
 
Dere kan ikke ha sex selv om du vil. Det er ikke lov. Det er det svært viktig at du vet og at kjæresten din får vite! Det er han som er ansvarlig for at dere ikke har sex. Det er hans ansvar. 
 
5 år er svært stor aldersforskjell i den alderen du er i nå. Du er 13 år. Da er du enda et barn. Han er etter loven en voksen mann. Du skal sannsynligvis begynne på ungdomsskolen nå, eller i 9.klasse. Du har plikter hjemme, innetider, lekser og regler du må følge. Han er som sagt voksen. Han kan reise hvor han vil, jobbe, kjøre bil og gjøre alt det voksne gjør. 
 
Du kan snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom om alt dette. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster/sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gratis kondomer

Holder et kondom (colourbox.com)

Dette må du vite om kondomer. Visste du at du kan få tilsendt kondomer gratis i posten?

Les mer

- Har sex med noen som er under 16 år

Par som ligger i senga (colourbox.com)

Jeg er 19 og kjæresten min er 15. Kan jeg få straff for å ha samleie med henne? Selv om vi begge gjør det frivillig.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex