Hopp til hovedinnholdet

Jeg har Ikke hatt mensen på sånn 2 måneder men for meg er det normalt. Kjæresten min er redd jeg er blitt gravid.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg hadde sex med kjæresten min. Først putta han inn penisen uten kondom før jeg sa at han burde ta på en. Det skjedde ingenting. Kom ikke ut sæd i kondomen engang. Men når han tok den ut så han at jeg hadde noe hvitt i vaginaen. Prøvde å si til han at jeg nok bare hadde fått litt utflod, men han er fortsatt dritnærvøs Og han sier at han ikke kommer til å roe seg ned før jeg Har hatt mensen. Er bare det at jeg ikke Får mensen mer enn sånn 3 ganger i året så jeg har selv vært redd for at det er noe galt med meg. (Fikk mensen første gang i 7.kl og enda ikke kommet månedlig). Vet hvordan jeg skal få sakt det til han, fordi hvis jeg ikke får det snart kommer han bare til å bli mer nervøs. (Jeg har Ikke hatt mensen på sånn 2 måneder men for meg er det normalt ). Kan heller ikke snakke med mamma om dette fordi hun vet ikke at jeg har kjæreste, får ikke lov til å ha det jeg blir 18. Hun er også veldig sånn ikke ha sex før jeg har gifta meg osv.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Når man er ung, og gjennom hele puberteten, er det helt normalt at mensen kan være uregelmessig. Det kan gå alt fra et par uker mellom hver gang, til flere måneder, og alt er like normalt.

Farge, mengde og hvor lenge man blør kan også variere fra gang til gang. Det samme gjelder om det er smertefullt eller ikke.

Det er altså ikke noe galt med deg selv om mensen ennå ikke har stabilisert seg. Når mensen stabiliserer seg vil den komme cirka hver 28 dag.

Det hvite du hadde i skjeden kan ha vært utflod, og det kan ha vært sæd. Uansett bør du ta en graviditetstest så lenge han hadde penis i skjeden uten å ha på kondom. Når gutten blir opphisset kommer det ofte en litt blank væske ut av penis. Det kalles precum og er et slags glidemiddel. Det kan være levende spermceller i denne væsken, og det er derfor ikke umulig at man kan bli gravid selv om gutten ikke har utløsning i skjeden.

Graviditetstegn oppstår som regel ca 4-6 uker etter at man har hatt ubeskyttet samleie, eller ca 2-3 uker etter at mensen ikke har kommet som den skal. De vanligste symptomene på graviditet er tretthet, kvalme og ømme bryster. Noen føler også litt murring/smerter i magen som ligner menssmerter og dette skyldes som regel at livmoren vokser. De samme symptomene kan man ha når man er i ferd med å få mensen. Enkelte opplever ingen eller lite tegn på at de er gravid.

Graviditetstesten vil kunne vise at man er gravid ca to uker etter at man hadde ubeskyttet samleie, eller dersom en tar testen hvis mensen ikke kommer. Graviditetstesten måler hormoner som kroppen sender ut bare når man er gravid. Det er ingen grunn til å teste seg før det har gått minst to uker etter ubeskyttet sex, for da kan det være at man ikke har nok hormoner i kroppen til at testen er positiv selv om man er gravid. Hvis man ikke har noen helseplager, kan man godt vente å se om mensen kommer før man tester seg.

Graviditetstest kjøpes reseptfritt på apoteket (og i enkelte dagligvareforretninger) og koster fra kr. 60,- til kr. 200,-.

Helsestasjon for ungdom og helsesøstre ved skolene tilbyr gratis testing. Man kan også få tatt gratis graviditetstest hos fastlegen og ved alle Amathea-kontorene i Norge.

Graviditetstesten tas ved å holde testpinnen i urinstrålen mens man tisser. Denne vil vise om det er svangerskapshormoner i urinen. Les nøye på pakken hvordan testen som du har kjøpt skal tas, da det er litt varierende mellom de forskjellige merkene.  En positiv test stemmer nesten alltid, mens en negativ test kan være tatt for tidlig. Hvis man har sterk mistanke om graviditet, kan testen gjentas etter noen uker. 

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lurer du på om du er gravid?

Jente tar graviditetstest (ung.no)

Har du hatt sex og lurer på om du er gravid? Kanskje har menstruasjonen uteblitt, eller brystene blitt ømme? Ta en graviditetstest! Både helsestasjon for ungdom, helsesykepleier og fastlegen din kan hjelpe deg. Du kan også kjøpe en test på apoteket.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet