Er det trygt å drikke hjemmebrygget øl?
Gutt, 16
Hei til dere i ung.no! Jeg er 16 år og har begynt å eksperimentere med alkohol. Jeg har merket at dette er relativt dyrt når man ikke tjener veldig mye som ung. Jeg har en venn som kanskje fant på noe smart som virkelig var billig og enkelt. Han lager sin egen øl. Ikke i noen stor skala men jeg ble fasinert av tanken. Jeg har sett på noen videoer om hvordan man skal gjøre dette men det virker som at det er en del jobb og man trenger litt utstyr. Vennen min gjorde ikke dette. Han tok en glasskrukke på rund 5 liter og blandet ut vann masse honning og helt vanlig tørrgjer. Det er da en hel boks med honning og hele pakken med tørrgjer. Han har vist meg selve blandingen og det er tydelig (lukter) at det blir laget alkohol. Spørsmålet mitt er: er dette trygt? Jeg har lært at hjemmebrent er sykt farlig men da er det snakk om sprit. Kan det også oppstå metanol når man brygger øl eller er dette noe som skjer i destilleringsprossessen? Er det noe annet farlig ved dette? MVH meg 😁👍
Svar
Hei
Det stemmer at det er lov å brygge eget øl, under visse forutsetninger. For eksempel kan man brygge til eget forbruk, og ikke til videresalg. Alkoholstyrken kan ikke overstige 22 %. Det er også riktig at ølbrygging krever en del utstyr, og egentlig også en del kunnskap.
Det vennen din brygger høres ut som mjød, ikke øl. Om han kun bruker honning, vann og gjær, er dette mjød. Det vil si, dette høres ut som en ganske enkel variant av mjød - mange velger å bruke litt flere ingredienser enn dette, som f.eks. mjødurt, malt, krydder eller lignende.
Så lenge han følger alle standard prosedyrer for brygging, f.eks. med tanke på renslighet, skal det være helt trygt å drikke hjemmebrygget mjød. Men - merk at mjød gjerne har en høyere alkoholstyrke enn øl, ofte rundt 10-15 %. Sånn sett er det greit å være obs på hvor mye du drikker av dette.
Metanol er ikke noe som oppstår av seg selv, uansett om man brygger øl, mjød, brennevin eller andre ting - metanol er noe som må tilsettes.
For øvrig er det riktig som du sier, at hjemmebrent kan være "sykt farlig". Dette er først og fremst fordi hjemmebrent noen ganger har en ekstremt høy alkoholprosent. I tillegg kan bryggingen i seg selv være risikabel, da det finnes mange eksempler på hjemmebrentapparater som eksploderer.
Hilsen RUSinfo 915 08588
www.rusinfo.no
Besvart: 4.3.2022
Vi har valgt ut dette for deg
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål

