Hopp til hovedinnholdet

20 år gammel, sex med barn under 16 år, frivillig, hva skjer nå?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei jeg har nå fått vite at søstrern til eksen jeg hadde har anmeldt meg for å hatt sex med hu. Hu er 15.5 å jeg er 20. Hu ville det. Men så fikk jeg vite at jeg ikke ville det nå. Hva skal jeg gjøre. Jeg er en troverdig gutt å jeg har ikke noe annet en farts bot å mistet lappen pga av det. Jeg kan ikke si jeg har tvunget henne til noe jeg sporte hele tiden om hu ville å om det gikk bra osv. Jeg har sport i etter tid om hu angret å hu sa nei. Jeg har å våknet et par ganger at hu har hatt sex med meg mens jeg har sovet. det har hent 3 ganger tror jeg. Plis hjelp. Jenta sier at jeg har fikset mye opp i livet hennes med angst osv. Men jeg gjorde det slutt pga at jeg falt for eksen min igjen den jeg hadde før hu. Jeg har nesten aldri hengt med folk unger 16 år noen gang før hu så jeg brøt egentelig mine alle grenser med å i heletatt bli sammen med hu. Venligs få et rask svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forklarer at du har blitt anmeldt av din ekskjæreste for at du har hatt sex med henne og at hun i etterkant har sagt at dette var noe hun ikke ønsket. Du forklarer at hun er 15 ½ år og at du selv er 20 år gammel. Du forklarer også at du flere ganger forsikret deg, ved å spørre henne, om at den seksuelle omgangen dere hadde var frivillig fra hennes side.

Den seksuelle lavalder i Norge er 16 år. I følge loven, er det slik at du kan bli straffet med fengsel for seksuell omgang med barn under 16 år. Dette følger av straffelovens § 196. Dette innebærer at det er ditt ansvar å vite om jenta er over 16 år eller ikke. I utgangspunktet kan du altså straffes for dette. Men det er det opp til politiet å avgjøre.

Loven er veldig klar og tydelig på hvor grensen går for når det er lov til å ha sex og med hvem. Det er flere viktige grunner til at loven er så tydelig her. Aldersgrensen er satt fordi man mener at barn under 16 år ikke er fysisk og psykisk klare for å ta beslutningen om de vil eller ikke vil ha sex, og at de ikke er gamle nok til å vurdere de eventuelle konsekvensene av å ha sex. Samtidig kan barn under 16 år som har kjærester som er eldre enn dem selv, oppleve et press for å ha sex med kjæresten fordi de er redd for at kjæresten vil slå opp med dem om de velger å ikke ha sex med dem.  Imidlertid er det også flere momenter som kan ha noe å si for hvor alvorlig handlingen blir vurdert til å være. Du kan lese mer om dette i linken jeg har lagt ved i svaret mitt til deg.

Regelen har også et unntak som sier at hvis de som har sex er "jevnbyrdige i alder og utvikling", kan straffen falle bort. Loven sier at straff for seksuell omgang kan falle bort hvis de som har sex er jevnbyrdige i alder og utvikling. Det vil si at ungdommene både må være nær hverandre i alder og i utvikling, både kroppslig og mentalt. Dette kan du også lese mer om i artikkelen nedenfor.

Dersom det er riktig at du har blitt anmeldt for forholdet av din ekskjæreste, og politiet tar kontakt med deg, vil jeg anbefale at du samarbeider med politiet og gir all informasjonen du har gitt i spørsmålet ditt her. Dette er informasjon som vil være relevant i politiets etterforskning og i domstolens behandling av saken, dersom det kommer til at saken blir behandlet i en domstol. Årsaken til at jeg vil anbefale deg å gjøre dette er at dette gir domstolen mulighet til eventuelt å redusere straffen din. Straffeloven har regler om såkalt «strafferabatt». Dette innebærer at domstolen, når de bestemmer hva straffen din skal bli, skal ta hensyn til det dersom du har kommet med en tilståelse av overgrepene du forklarer at du har begått.

Jeg anbefaler deg også å ta en titt på linkene jeg har lagt med, hvor du også finner en del informasjon som kan være til nytte for deg.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser