Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor må man være 18 for å drepe noen i spill?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

HEI JEG HAR SAMLET NOEN KOMENTARER med spørsmål 1.hvorfor må jeg vere 18 år for og visuelt ta livet til noen på en skjerm? 2 har aldersgrenser noe om de psykiske plagene man kan få? jon T yri

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, Jon

Det er ikke sånn at alle spill som inneholder drap automatisk får en 18-årsgrense. Dette handler mer om hva slags type vold det er og hvordan volden er vist frem. Hvis voldsfremstillingene er detaljerte, grove og\eller brutale så kan dette resultere i en 18-årsgrense. Hvis volden er umotivert og kan rettes mot uskyldige i spillet så vil dette også være en utslagsgivende faktor. Når det er sagt så finnes det mange eksempler på spill med lavere aldersgrenser der man også kan ta livet av noen.  

PEGI-systemet, aldersmerking av dataspill, ble opprettet for å gi foreldre informasjon som skulle gjøre det lettere å ta avgjørelser ved kjøp av dataspill. Foreldrene skal gjennom merkeordningen få vite om spillet eksempelvis inneholder vold, sex, banning eller bruk av narkotika, og deretter er det opp til foreldrene og sette grensene for sine barn. Aldersgrenser på spill er derfor bare anbefalinger om hva som passer for de ulike aldersgruppene. Systemet fungerer på den måten at foreldre skal kunne ha muligheten til «å overprøve» en aldersgrense. Det er foreldre som kjenner sine barn best og det er de som skal få lov til å ta denne avgjørelsen. Hvis foreldrene mener at det er greit at deres barn på 13 kan spille et spill med 18-årsgrense så er det opp til foreldrene.

Hilsen Medietilsynet i samarbeid med Ung.no

 
 
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser