Hopp til hovedinnholdet

Har to 16-åringer lov til å bo sammen?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Heisann! Jeg og en venninne vurderer å gå første året på en norsk videregående skole i Spania, men i og med at de har lagt ned internatet sitt kan vi ikke bo der. Dette bringer oss da til spørsmålet vårt, er det lov for to sekstenåringer å bo alene i en leilighet? Selvfølgelig skal foreldrene våre ha "ansvaret" for leiligheten, og de skal også besøke oss av og til. Men er det lov?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

I barneloven står det klart at foreldrene er juridisk og økonomisk ansvarlige for barna sine frem til barna fyller 18 år. Du og din venninne har derfor ikke selv lov til å inngå leiekontakt eller ta opp lån. Det er likevel ingenting i veien for at du og venninnen din bor sammen så lenge foreldrene deres samtykker til det, og eventuelt skriver under på leiekontrakten og andre avtaler som må inngås i forbindelse med flyttingen. 

Det kan hende at det er noen bestemmelser i spansk rett som sier noe annet, men det vet jeg dessverre ikke. Dere kan jo for eksempel prøve å kontakte skolen dere skal gå på, og spørre om de vet noe mer om dette. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser