Hopp til hovedinnholdet

Er det lov å sende nakenbilder til en 13 åring?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Er det lovlig å sexste , sende nakenbilder i min alder ? Har eldre lov til å sende til meg ? Lenge lurt på dette , noen som sier det ikke er lov , men skjønner ikke hvorfor det ikke skulle vert det.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke lov til å utveksle nakenbilder med barn under 16 år.

Straffeloven § 201 bokstav c viser til at den som i ord eller handling utviser seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd overfor barn under 16 år kan straffes med bøter eller fengsel inntil ett år. - altså dersom noen sender nakenbilder til deg, vil vedkommende kunne straffes.

Etter straffeloven § 200 andre ledd straffes den som får et barn under 16 år til å utvise seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd som nevnt i § 201,  med fengsel inntil 3 år. - altså, dersom du sender nakenbilder tilbake, vil vedkommende kunne straffes med fengsel inntil 3 år.

Den seksuelle lavalder i Norge er 16 år. Du kan lese mer om hensynene bak den reglen i den vedlagte artikkelen.

Husk også på at dersom du sender ut nakenbilder av deg selv, vil disse kunne misbrukes og legges ut på internett. Skjer dette, skal det MYE til for at du klarer å fjerne dem igjen og dette kan oppleves som vanskelig og leit for deg i mange år fremover. Digitale bilder kan lett sendes videre til andre enn den de var ment for. Jeg vil derfor på det sterkeste fraråde deg å sende ut slike bilder.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Hjelp! Det er nakenbilder av meg på nettet

Jente foran pcen (colourbox.com)

Her finner du konkrete tips til hvordan du får fjernet bilder på andre nettsider, og hva du gjør om noen har filmet deg uten ditt samtykke.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser