Hopp til hovedinnholdet

Er faren min gammel?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Føler at faren min er så gammel, jeg er tolv og han er 63, men jeg elsker han uansett alder og mamma er 20 år yngre enn han og hun elsker han også, er pappa gammel? Er det for stor aldersforskjell mellom mamma og pappa? Er redd for at jeg ikke kan ha pappa I så mange år som de andre på min alder men pappa ser ikke 63 år gammel, han ser ut som 47, for han er tynn mye muskler fortsatt brunt hår huden er stramm og pappaen til veninna mi har allerede hvitt hår og han er bare 43. Og jeg ber til gud hver natt om at jeg kan få ha pappa I over tretti år til , for mange I norge kan bli godt over 90 og over 100år også, trenger noen og snakke med, trenger et svar fra deg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 13 år.

Takk for at du skriver til oss.
Jeg tror mange unge vil kunne kjenne seg igjen i det du skriver her. I dagens samfunn er det en del ungdommer som har godt voksne pappaer. Dette skyldes ofte at en del par skiller seg, og så de gifter de seg igjen, eller blir samboere og får barn. 
Du spør om pappaen din er gammel. Svaret på det er at han er 63 år, og det er ikke gammelt. Jeg vil si at pappaen din er en voksen mann. Du er glad i pappaen din, og det er godt å høre, og det er det som betyr noe. Alder, 63 år, er et tall. Det høres ut som pappaen din er ungdommelig, og holder seg i form. En del ganger er det slik at folk i 60 årene kan være i vel så god form som en i 40 årene.

Du spør om det er stor aldersforskjell mellom mammaen og pappaen din. Noen vil nok si det, og noen vil si at de ikke synes det. Det betyr vel lite hva andre mener om dette så lenge foreldrene dine har det bra med hverandre. Tenk så heldige de er som er glade i hverandre. 

Jeg tenker ut fra det du skriver at du er redd at det skal skje pappaen din noe fordi han er eldre enn de pappaene til vennene dine. Det å være ung er ingen garanti for at man ikke kan bli alvorlig syk, eller at man kan dø.

Det kan godt hende at pappaen din kommer til å leve lenger enn pappaen til noen du kjenner. Mange faktorer betyr noe i forhold til hvor lenge vi lever. Kjærlighet, det å ha gode relasjoner og noen som er glade i oss er viktig. Pappaen din har dette, og det høres ut som han er frisk og holder seg i god form. Det er positivt, og det bør du tenke på. Ingen av oss vet hvor lenge vi skal leve, og det tenker jeg er bra. Vi bør og må ta vare på dagen i dag, og hverandre!

Jeg synes at du skal snakke med noen om de tankene du har, slik at du kan få det bedre. Det er slitsomt å gå å ha slike tanker.

Du kan snakke med helsesøster på skolen der du går. Gjennom samtaler kan du få satt ord på det du tenker og føler, og bare det å få sagt det som plager deg høyt vil gjøre at det blir litt lettere.

Lykke til.

 

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser