Hopp til hovedinnholdet

Må jeg vente til jeg blir 21?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg vil gjerne bli bussjåfør etter vgs og skal starte på teknikk og industriell produksjon etter sommeren og transport og logistikk etter der igjen. Men jeg lurer på hva aldersgrensen er for å gå på transport og logistikk? Må man vente til man er 18 siden man får førerkort? Og når kan jeg bli bussjåfør lærling (klasse D-DE) må jeg da vente til jeg er 21 selvom jeg tar lappen gjennom transport og logistikk? Hilsen frustrert gutt 15!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du har utdanningsplaner!

Etter at du har fullført vg1 Teknikk og industriell produksjon kan du fint begynne på vg2 logistikk og transport, det er ingen aldersgrense for å begynne der. Når du har har fullført vg2 kan du gå ut i lære (2 år) i yrkessjåførfaget, gjerne i et busselskap. Det er vanlig å begynne læretida med opplæring til førerkort. Du kan gå opp til fagbrev som yrkessjåfør når læretida er fullført. Du kan lese mer om å være og å bli bussjåfør her.

Høsten 2012 ble transportbransjen og Statens vegvesen enige om å starte et nytt prosjekt som heter persontransport for 18-åringer. Aldersgrensa for å ta busslappen er satt ned fra 21 til 18 år, men bare hvis du tar førerkortet på videregående skole. Det vil si at du må ha en lærekontrakt med en lærebedrift som er godkjent av fylkeskommunen, da er det 18-årsgrense for å kjøre buss.

Lykke til med vgs!

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser