Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli straffet for å ha sex med en under 16 år?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en gutt på 16 år. Først må jeg si at nettsiden deres er kjempe bra:D dette er den beste nettsiden jeg vet om:D jeg vet ikke om noen bedre nettsider enn Ung.no:D. Over til spørsmålet mitt. Jeg er født og oppvokst i Norge. Begge foreldrene mine er fra island. De har bodt i Norge i 20 år. Jeg er forelsket i en jente på 14 år. Hun er født og oppvokst i England, men er islandsk. Akkurat som meg. Jeg lurer på fordi den seksuelle lavalderen i Norge er 16. år. Så jeg lurer på fordi. Den seksuelle lavalderen i England er også 16 år. På island er den seksuelle lavalderen 15 år. Så det jeg lurer på. Har jeg da lov til å ha sex/samleie med henne når vi begge to er på island? kan jeg bli anmeldt? isåfall er det til politiet? konfliktrådet? barnevernet? eller? kan jeg havne i fengsel for å hatt sex/samleie med en under den seksuelle lavalderen? selv om jeg er under 18 år? og hva må til for at dette skal anses som jevnbyrdig i alder og utvikling? Tusen takk på forhånd for Svar:D

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Først vil jeg si at jeg syns det er veldig hyggelig å høre at du setter pris på Ung.no.

Som du vet er den seksuelle lavalderen i Norge 16 år. Den seksuelle lavalderen er satt av hensyn til barn, og ikke for å gjøre det vanskelig for barn. En av grunnene til at vi har en seksuell lavalder er at vi ønsker å beskytte barn mot voksne som prøve å utnytte barn seksuelt. Du kan lese mer om hvorfor vi har en seksuell lavalder i artikkelen du finner nedenfor.

Den kriminelle lavalderen i Norge er 15 år. Det betyr at du kan risikere å bli straffet hvis du begår et lovbrudd.

Etter straffeloven § 196 er det straffbart å ha sex med barn under 16 år. Men det er et unntak fra dette, og det er der "de som har hatt den seksuelle omgangen, er omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling." Når politiet vurderer om de som har hatt sex er omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling ser de blant annet på hvor stor aldersforskjellen er, og om de to er omtrent like modne. Det er vanskelig å si noe mer enn dette fordi politiet må gjøre en konkret vurdering i hver enkelt sak.

Hvis du hadde hatt sex med kusinen din, og du blir anmeldt, vil nok politiet mest sannsynlig bestemme at straffen faller bort. Det er så vidt jeg vet også veldig sjelden at politiet faktisk går inn og etterforsker saker som denne.

Når det gjelder spørsmålet ditt om dere kan ha sex på Island og dermed unngå å bryte norsk lov er svaret nei. I straffeloven § 12 har vi en regel som sier at flere lovbestemmelser gjelder for norske borgere også når de er brutt i utlandet. I listen over hvilke regler som også gjelder i utlandet står blant annet straffeloven § 196. Det betyr at hvis en norsk borger har sex med et barn under 16 år i utlandet, vil norske myndigheter kunne straffeforfølge ham eller henne her i Norge. Denne regelen brukes oftest til å straffeforfølge folk som har misbrukt små barn på ferie i utlandet og lignende. 

Hvis du blir anmeldt er det politiet som vil vurdere denne saken. 

Jeg vil anbefale dere å tenke dere godt om før dere eventuelt har sex. Det viktige er å tenke på at dere begge må være helt klare for å ha sex, og at dere ikke presser hverandre til noe den ene ikke er klar for. 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser