Hopp til hovedinnholdet

Kan hun ha sex med en på 16?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hva skjer vist jeg har sex med en som er 16 og jeg er 13? Og vi begge er enig.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er vanskelig å si at det ene eller det andre skjer dersom en på 13 har sex med en på 16. Seksuell lavalder er satt til 16 år. Det er først og fremst for å beskytte barn og unge fra voksne som ønsker å utnytte barn og unge seksuelt. Det er ikke sånn at man ikke har lov til å ha sex selv om man er under 16 år. Det er en rekke skjønn som må tas i betraktning i sånne situasjoner.

For at noe skal "skje" sånn rent juridisk, så må det anmeldes et forhold. Dersom dere begge er enige om å ha sex, så er det sannsynligvis ingen av dere som kommer til å anmelde det. Eller? 
Dersom det likevel skulle blitt anmeldt, så er det sannsynligvis lite som skjer dersom dere begge sier at dere ønsket det. Men det kommer nok til å kreves at dere har en del samtaler med foreldrene deres, og kanskje politi, eller andre autoriteter. 

En annen grunn til at seksuell lavalder er 16 år, og ikke lavere har noe med at det kreves en del modenhet for å ha sex. Føler du deg klar og moden nok til å ha sex? Føler du deg klar?

Tenk deg godt om, snakk godt med han du vil ha sex med og vær enige om at dere vil dette. Og kos dere om dere går for det!

Lykke til! 

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser