Hopp til hovedinnholdet

Er det mot loven å ha kjæreste når man er under 18?

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei, jeg sliter litt med regler hjemme. foreldrene mine mener at jeg ikke kan ha kjæreste før jeg er 18år. men jeg synes det er helt dumt for alle burde få lov til å ha følelser og elske hverandre. jeg har litt følelser for en men vet ikke hva jeg skal gjøre. i sommer hadde jeg et veldig serriøst forhold til en og når mamma fant ut det fikk jeg husarest i 2 uker. jeg synes det har gått alt for langt og vet ikke hva jeg skal gjøre. mamma sier at det er mot loven å ha kjæreste når man er under 18. er det noen aldersgrense for å ha kjæreste? hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for at du stiller oss spørsmål!

Det er ikke ulovlig å ha kjæreste når man er under 18. Det er faktisk ingen aldersgrense på å ha kjæreste. Det loven sier noe om der at det er forbudt for en som er mye eldre å ha sex med en son er under 16 år. Det er ulovlig for noen som er over 16 å ha sex med deg. Hvor alvorlig det betraktes kommer an på hvor mye eldre den du har sex med er.

Moren din er tydeligvis redd for at du skal få deg kjæreste. kan du tenke deg hva hun er redd for? Mange foreldre er redd for at barna deres skal bli utsatt for skuffelse og kjærlighets sorg. Noen er redde for at kjæresten skal ha en dårlig innflytelse på barnet sitt. Det de fleste foreldre er aller reddest for i forhold til døtrene sine er, at de skal bli gravide for tidlig og få ødelagt sine drømmer og muligheter.

Hos noen handler det også om religion. De fleste religioner forbyr sex før ekteskapet. Man trenger ikke ha sex for å være kjærester, men kanskje ikke moren din tror på deg?

Jeg tror det er viktig at dere snakker sammen og finner ut hvorfor dette er så viktig for dere begge to.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Ulike lover sier noe om hvilke plikter foreldre har overfor barn og hvilke rettigheter ungdom har overfor foreldre. Les mer om noen av de viktigste for deg!

Les mer

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser