Hopp til hovedinnholdet

Er det farlig å ha sex?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på om det er farlig og ha sex da man er 13 år da man ikke er utviklet enda? Også lurer jeg på en ting til..! Hva skal jeg gjøre for at gutten altså kjæresten min ikke skal klenge på meg hele tiden sellom jeg sier ifra?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 13 år.

Takk for at du skriver til oss.
Det er ikke farlig å ha sex, selv om man ikke er ferdig utviklet. Imidlertid er det viktig å tenke på at vi i Norge har noe som heter seksuell lavalder hvor det i Straffelovens § 196 står at det ikke er lov å ha sex før man er 16 år. Denne loven er til for å beskytte barn og unge mot overgrep fra eldre.
Loven gjelder også der begge er under 16 år, men man kan gjøre unntak fra loven hvis de som har sex er under 16 år og " jevnbydige i alder og utvikling".

Når man er 13 år er det viktig å tenke over om man virkelig ønsker å ha sex. De fleste som har kjæreste og er 13 år har ikke sex. En del unge angrer på at de har hatt sex. Noen opplever også at den de er sammen med gjør det slutt etter at de har hatt sex, og det er tungt.

Du forteller her at du synes at kjæresten din klenger på deg, og du lurer på hva du skal gjør med det. Jeg vil anbefale deg å snakke med kjæresten din om dette. I alle forhold er det viktig å snakke sammen om hvordan man ønsker å ha det, og si i fra hvis det er noe man ikke ønsker å gjøre eller være med på. Det er viktig at kjæresten din respekterer deg. Vær tydelig på hvor dine grenser går ved å si dette til din kjæreste. 

Ofte kan ungdom tenke at alle har sex når de er kjærester, uansett alder. Slik er det ikke. Debutalderen for jenter er 16,8 år, og for gutter 17, 8.

Kanskje du bør snakke med noen om de tankene du har om dette med sex. Helsesøster eller helsestasjonen for ungdom er steder du kan gå for å snakke mer om det du lurer på her.

Jeg legger ved noen artikler som du kan se på.

Lykke til.

 

 

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Set dine eigne grenser

Ungdommer (colourbox.com)

Alle menneske har rett til å setje sine eigne grenser for kor nærgåande andre får lov til å vere. Dei fleste menneske må stoppe opp eit godt stykke unna. Andre får lov til kome nærare, og nokre får kome veldig nær.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Å dele andres nudes er #ikkegreit

Å dele andres nudes er ulovlig

#ikkegreit er en kampanje som retter fokus mot overgrep og krenkelser blant unge. Årets tema er deling av nakenbilder, og på ung.no/ikkegreit finner du info om GIFs, artikler og filmer om temaet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser