Hopp til hovedinnholdet

Jeg fikk gebyr i billettkontroll på bussen

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Jeg fikk gebyr på billettkontroll på bussen Hvordan slipper jeg unna? Jeg har alltid med meg ruterkort, og så glemte jeg lommeboken EN dag. Jeg betaler alltid, og derfor nekter jeg å betale boten. Kan jeg si at det var noen andre som skrev under for meg? Signaturen jeg skrev under med ligner ikke i det hele tatt, det var veldig humpete busstur, og jeg tenkte at jeg kunne gå til Ruter Bygningen i byen og signere så de ser at underskriftene er ulike. Jeg har klagd før, da gikk det med å ta bildet av mitt kort, som var verifisert når jeg fikk boten, og dermed fikk jeg droppet boten. Er det lov til å signere med en annens navn? Om de ikke får ID så er det bare personalia? Kan jeg si at jeg er en annen? de skjekker folkeopplysningen men infoen de får stemmer jo, la oss si at jeg sier jeg er broren min, så er signaturen min helt forskjellig (når jeg signerer i hans navn) eller blir dette ID tyveri?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du må ikke finne på å skrive under med en annens navn og late som om det er ditt navn du signerer med. Hvis du gjør dette bryter du straffelovens regler om dokumentfalsk, og da risikerer du å få en mye større bot enn det gebyret du fikk av Ruter. 

Du kan alltids prøve å klage på gebyret du fikk, og hvis du ikke får igjennom klagen får du heller vurdere om du ikke bare skal betale gebyret før Ruter sender det til inkasso. Men jeg skjønner veldig godt at du ikke har lyst til å betale dette gebyret, og at du opplever dette som urettferdig når du alltid betaler for månedskort og dermed gjør det riktige.

Problemet for Ruter er at månedskortene ikke er registrert på enkeltpersoner lenger, og dermed er det nok mange som prøver seg med å si at de bare hadde glemt kortet hjemme den ene dagen, og så har de fått låne en annens månedskort til å vise frem når de klager. På grunn av dette kan det nok bli vanskelig for deg å få gjennom klagen, men jeg syns du allikevel skal prøve. Men ikke prøv å komme unna gebyret ved å si at du er broren din, da kan han få problemer ved at du påstår at han har skrevet under med ditt navn. 

Jeg håper det ordner seg og at du får medhold i klagen på gebyret. 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser