Hopp til hovedinnholdet

spørsmål om vannpipe

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei!:) Jeg lurer faktisk på hvordan en vannpipe funker? Blir man rusa? Blir undre organer skadet? Og kan jeg bli arrestert? Og hva er eventuelt aldersgrense?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har mange spørsmål om vannpipe. Jeg vil prøve å svare på disse så godt jeg kan her.

Hvordan fungerer en vannpipe: En vannpipe er en anretning der man røyker tobakk gjennom vann, dvs. tobakksrøyken dras gjennom vann før den kommer inn i kroppen. Vannpipen består av en vannbeholder, et rør som ender i en skål der man plasserer tobakk og kull og en slange som ender i et munnstykke. Når man tenner på en kullbit som er plassert over tobakken skapes det tobakksrøyk som går via røret ned i vannbeholderen. Røyken går gjennom vannet som luftbobler og dras opp gjennom slangen når man inhalerer gjennom munnstykket. I vannpiper brukes ofte det som kalles frukttobakk. Frukttobakk består av en blanding av tobakk og forskjellige smakstilsetninger. Røyking av vannpipe med tobakk vil ha samme effekt som å røyke en vanlig sigarett. Nikotinet i tobakken gjør at du kan bli svimmel og kvalm de første gangene. Dette er kroppens måte å reagerer på at den får i seg et giftig stoff.

Aldersgrense: Det er 18-års aldersgrense for salg av vannpipe og urteblandinger (såkalte tobakksimitasjoner) som skal brukes i vannpipe i Norge. Det er ikke tillatt å selge vannpipetobakk i Norge da dette regnes som et nytt tobakksprodukt. Det er ikke du som gjør noe ulovlig, men den som selger deg vannpipen. Du blir ikke arrestert hvis du prøver å røyke vannpipe.

Helseskader ved røyking av vannpipe: Ved bruk av vannpipe kan du enten røyke frukttobakk, som er tobakk med fruktsmak, eller urteblanding. Begge deler er skadelige å bruke. Grunnen er at det skjer en forbrenningsprosess der det dannes kreftfremkallende stoffer og andre komponenter som kan skade luftveiene og resten av kroppen. I tillegg utsettes man også for skadelige komponenter fra brenning av kullet. Samlet sett medfører dette at også røyking av urteblandinger uten tobakk eller nikotin innebærer en helserisiko. Hvis du bruker frukttobakk får du også i deg stoffet nikotin, som er svært avhengighetsskapende. Forskning viser at ungdom blir raskere avhengige enn voksne. I tillegg har ungdom også økt risiko for skade ved all form for røyking fordi lungene ikke er ferdig utviklet enda. Ved vannpiperøyking er det vanlig å inhalere dypt og å røyke over lang tid. Undersøkelser viser at du kan få i deg like stor mengde med tobakksrøyk ved å røyke en vannpipe som ved å røyke 100 sigaretter.

Hvis du ønsker kan du lese mer om vannpipe her.

Dersom du har flere spørsmål eller ønsker å snakke med noen er du velkommen til å ringe Røyketelefonen 800 400 85. Det er gratis og du trenger ikke si hva du heter.


Vennlig hilsen Røyketelefonen 800 400 85

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser