Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på om min far kan nekte meg i å flytte til mamma når jeg har lyst?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på om min far kan nekte meg i å flytte til mamma når jeg har lyst?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du henvender deg til oss for å be om råd i forhold til at du ønsker å bo hos din mor, mens din far nekter deg dette? Jeg antar da at du bor fast hos din far, at han har daglig omsorg og at du muligens har samvær med din mor.

Dersom din far har daglig omsorg etter at dine foreldre er blitt enig om dette, eller at din far har fått daglig omsorg via  rettsapparatet må foreldrene dine være enig om denne flyttingen. Når din far nå nekter deg, kan han ha grunnlag for det, selv om du opplever dette som urettferdig eller galt. Dersom din far har daglig ansvar har han juridisk ansvar for deg fram til du fyller 18 år. Når du fyller 15 år er du juridisk part og skal da kunne være med på å bestemme hvor du skal bo, dersom det ikke vil være skadelig for deg. 

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser