Hopp til hovedinnholdet

Kor gamle synst dikka ein bør væra før ein får bestemma sjølv ?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Kor gamle synst dikka ein bør væra før ein får bestemma sjølv ? Bestemma sjølv om kor lenge ein vil væra ute med venner i helgane. Bestemma om å sova over av ei veninna. Bestemma når man skal legga seg. Og eit annart spørsmål: eg føler eg ikkje får bestemma så mykje. Eg synst mamma og pappa blir så lett sure og straffa meg uten at eg gjere noko. Tørr snart ikkje å snakka med dei, dei blir berre sure med ein gang eg seie meiningen min. Alle andre vennene mine får bestemma alt sjølv. Kva kan eg gjera for at mamma og pappa ska la meg ta mine eigne valg ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for at du stiller oss spørsmål!

I Noreg er ein myndig og har ansvar for seg sjølv når ein fyller 18. Det er ein del ting du kan bestemme sjølv før den alderen, men når ein er 18 bestemmer ein det meste sjølv. Eg legg ved eit par artiklar om dette.

I følgje barnelova,  barnelova § 30. er det foreldra som er juridisk og økonomisk ansvarlege for barna sine fram til dei er 18. Men i barnelova står det óg at du stadig skal få bestemme meir sjølv fram mot du blir myndig.

Foreldre kan i prinsippet bestemme det meste, men det er viktig at barn får anledning til å trene på å ta ansvar for seg sjølv slik at ein er klar når ein skal ta ansvaret sjølv.

Det er dessverre ikkje uvanleg at unge og foreldra deira slit med å kommunisere med kvarandre, særskilt når dei unge kjem i tenåra. Det kan vere godt å få hjelp med dette. Er det nokon som kan hjelpe deg med dette?

Nokre får hjelp av slekt eller familievener. Nokre vel å snakke med foreldra om slikt sjølv. Mange synes imidlertid at det er vanskeleg.

Om det er slik at du føler at du treng hjelp vil eg anbefale deg å ta kontakt med familievernkontoret i kommunen du bur i. Dei kan tilby familieterapi, og om foreldrea dine går med på dette kan de sikkert finne ei løysing de alle kan leve med. Du kan lese meir om familievernkontorene her.

Håper dette er til nytte for deg!

Venleg helisng

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Ulike lover sier noe om hvilke plikter foreldre har overfor barn og hvilke rettigheter ungdom har overfor foreldre. Les mer om noen av de viktigste for deg!

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser