Hopp til hovedinnholdet

Jeg er en jente på 13 som lurer på om jeg kan være sammen med en på 23?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 13 som lurer på om jeg kan være sammen med en på 23? Vi vet at vi må vente med sex og bryllup til jeg blir 16-18, og vi er villige til å vente. For oss så er ikke sex kjærlighet, vi vil bare være sammen. Foreldrene mine syns det er greit og vennene mine og?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Først vil jeg begynne med å si at en aldersforskjell på 10 år er veldig stor, spesielt når du bare er 13 år gammel. Siden du er under 16 år, kan du ikke ha et seksuelt forhold til denne gutten, fordi den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. (Det er ulovlig å ha sex med en person under 16 år, jf.straffeloven § 196.)

Du har opplyst om at du bare er 13 år gammel. Straffeloven § 195 handler om seksuelle overgrep mot barn under 14 år. Ifølge denne bestemmelsen kan personer som har sex med barn under 14 år straffes med fengsel i inntil 10 år. Dersom en 23 år gammel mann har sex med  13 år gammel jente, er dette å regne som en svært alvorlig kriminell handling. Det spiller ingen rolle om dette vare noe dere begge ønsket å gjøre.  

Det er to grunnenr til at vi har disse lovbestemmelsene. Den ene er at vi skal beskytte barn og unge mot overgrep fra voksne. Den andre grunnen er at vi skal beskytte barn og unge mot å ha sex før de er klare for det, både fysisk og psykisk.

Jeg syns derfor du bør tenkte deg godt om før du bestemmer deg for innlede ett kjæresteforhold til denne gutten. Du bør også tenke over hvorfor en mann på 23 år ønsker å være sammen med en jente på 13 år. Du skriver at for dere så er ikke sex kjærlighet, dere vil bare være sammen og at du er forelsket i han. En mulighet er at dere kan fortsette å være venner fram til du er blitt eldre, og så kan du på et senere tidspunkt vurdere hva du ønsker i forhold til denne gutten. 

Jeg har lagt ved en artikkel om aldersforskjell i kjæresteforhold som du kan lese, samt noen andre informasjonsartikler om seksuell lavalder.Vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser