Hopp til hovedinnholdet

Ønsker å få lov til å ta føreprøve på lett motorsykkel.

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Heisann! :) Jeg er 15 år og har et problem hjemme. De fleste gutter på 15 år elsker fart og spenning. Jeg har tatt trafikalt grunnkurs. Jeg ønsker selvfølgelig å ta lett motorsykkellappen eller moped lappen, men mamma er veldig redd for meg. Hun vil absolutt ikke at jeg skal ha det. Hennes eneste grunn er at det er farlig. Dette synes jeg er urettferdig. Jeg har sagt alle positive sider med det, men det går uansett ikke. Pappa tenker ikke at det er farlig, men at det koster mye. Først prøvde jeg med lett mc, men da sa de at den går for fort. Så prøvde jeg å ta moped lappen, men den går for seint. Jeg har sittet meg ned med dem å prøve å fortelle at jeg er ansvarsfull og slikt, men det går ikke. Jeg elsker motorer og fart, så jeg synes dette er utrolig kjipt. Det at kompisene mine får lov, gjør det ekstra irriterende. Har dere noen tips til hvordan jeg skal klare det? Jeg er klar over at de kan bestemme helt til jeg er 18 år. Hva kan jeg si for å gjøre det lettere? Takk for hjelpen!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
Takk for at du skriver til ung.no
Det er veldig vanlig at barn og foreldre har ulikt syn på hva som er falig, noen ganger blir det krangling på grunn av dette.
Du ønsker å få kjøre lett motorsykkel og foreldrene dine er redd du skal skade deg.
Kanskje kan dere inngå et kompromiss, der du starter med moped og beviser at du er til å stole på i trafikken. På den måten kan mamma og pappa føle seg tryggere på at du vil kunne kjøre trygt og forsvarlig om du får lov å kjøre lett motorsykkel.
Du sier også noe om at pappa synes det er dyrt. Kan du jobbe og tjene til dette selv?
Snakk med foreldrene dine og kom med forslag til løsninger, det viktigste er at du ikke kommer til skade!
 
Lykke til videre.
Hilsen

Familieterapeut

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Bidra til et trafikksikkert nærmiljø

Sykkelvei (colourbox.com)

Finn ut hvilke lover som er viktige for å plassere ansvar i trafikken, og hvordan du kan bruke disse til å forbedre trafikksikkerheten i ditt nærmiljø.

Les mer

Test: Hvor god venn er du i trafikken?

Tommelen opp

Hver dag er ungdom involvert i mindre og større trafikkulykker. Ikke glem at du selv kan bidra til at du og vennene dine slipper å oppleve slike skumle situasjoner i trafikken. Ta testen her, og få noen tankevekkere i samme slengen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser