Hopp til hovedinnholdet

Kommer jeg til å bli voldelig og skadet hvis jeg spiller COD?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 14 år. Jeg lurer på om det er skadelig for meg og fremtiden min hvis jeg spiller COD:AW? Jeg har hatt spillet i 2-3 uker nå og jeg spiller nesten hver dag. Jeg føler ikke at spillet påvirker meg og jeg selv ser egentlig ikke no problem i å spille spillet. Det er også kun 5 år til jeg er "gammel nok" for å spille spillet og jeg vet egentlig ikke hvor mye jeg lærer på det med å se forskjell på data og virkelighet. På COD:AW så er d rimelig bra grafikk, men jeg synes selv at det er verre å se på en film med 15 årsgrense. Men er det virkelig skadelig for meg? Kan jeg bli avhengig av vold og bruke det videre? Men helt ærlig så er jeg en snill gutt som aldri har brukt vold mot noen andre og jeg føler ikke at jeg har blitt voldeligere. Men i spillet så er alle folkene inni Exo drakter og man ser ikke at det er mennesker, jeg spiller ikke campaign(missions) og jeg spiller bare Online(multiplayer). Håper jeg får svar:) men hovedspørsmålet mitt var om dette her er skadelig

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt

Det er vanskelig å vite hvordan hver enkelt reagerer på innholdet i et spill. Vi er alle forskjellige og har forskjellig tålegrense. Men jeg kan love deg at du ikke blir avhengig av å bruke vold selv om du er 13 år og spiller spillet. Debatten om at et spill ene og alene kan føre til at man blir voldsmann er nesten lagt død. Noen forskere mener at for en veldig liten utsatt gruppe at spill med voldelig innhold kan fungere som opplæring i voldsbruk. Men her er det snakk om en liten ekstrem gruppe der det er mange andre faktorer som spiller inn. Det er også veldig mange forskere som er uenige i dette og mener at det er ikke er noen reel påvirkningskraft.

COD: AW har fått en 18-årsanbefaling. Grunnen til at man har satt denne anbefalingen er fordi det inneholder ekstrem vold som retter seg mot uskyldige. Tanken bak vurderingen er det at spill med denne typen realistiske voldsskildringer ikke bør spilles av de som er under 18 år. Og at du bør være 18 før tar avgjørelsen om at du ønsker å utsette deg selv for denne typen innhold. Fram til du er 18 så er det derfor dine foreldre som skal ta denne avgjørelsen. Og det er den enkelte foreldre som skal avgjøre om et spill er skadelig for deres barn.

Alderssymbolet og innholdssymbolene gir foreldrene en veiledning i hva man kan forvente seg når man spiller, men det er opp til foreldrene selv å avgjøre dette. Noen foreldre mener at anbefalingene er for strenge for deres barn på enkelte spill og velger derfor å overprøve dem, mens andre foreldre følger anbefalingen til punkt og prikk. Men når et spill har fått en 18-årsanbefalig så er det nok i utgangspunktet laget for de som er eldre enn grense.

Hilsen Medietilsynet i samarbeid med Ung.no
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva bestemmer aldersgrenser på spill?

Aldersgrenser på spill (pegi.info)

Sur for at du ikke får spille dataspill med anbefalt 16- eller 18-årsgrense? Da bør du få med deg dette.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser