Hopp til hovedinnholdet

Er det ulovlig å ha sex når man er 13 år?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Jeg og kjæresten min vil ha sex og lurer på om det er ulovlig. Begge av oss er 13år og jeg skal bruke kondom. Er det lov??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt, 13 år.

Takk for at du skriver til ung.no.
I Norge er den seksuelle lavalderen 16 år. Det betyr at det er ulovlig å ha sex med noen som er under 16 år. Loven sier også at dette gjelder selv om begge er under 16 år. 
Noen har sex når de er under 16 år fordi begge ønsker det. Da er det selvsagt viktig å beskytte seg i forhold til graviditet og kjønnssykdommer. Det man bør tenke på hvis man er under 16 år og har sex er at selv om begge vil ha sex kan, for eksempel, foreldre til en jente på 14 år anmelde en gutt på 15 år for å ha sex med deres ungdom.

Det er viktig at dere som er 13 år teker dere nøye om før dere, eventuelt, har sex. Dere er veldig unge. Noen tenker at det er slik at " alle" har sex når de er 13 år, eller før de er 16 år, og slik er det ikke. De fleste venter til de er over 16 år.

Jeg legger ved en artikkel under for at du kan lese mer om det jeg har skrevet her. 

Lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser