Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli straffet for å ha sex med kjæresten min som er 14 år?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei Jeg her en kjæreste som e 2 år yngre enn meg. Hvis vi har sammleie, kan jeg havne i fengsel hvis feks foreldrene våre finner det ut og sier det til politiet? Kan kjæresten min si at hun var med på det (som er sant) og da kan de ikke putte meg i fengsel?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år, og det betyr at man kan bli straffet hvis man har sex med en person som er under 16 år. Grunnen til at vi har en regel om seksuell lavalder er for å hindre voksne personer i å utnytte barn seksuelt. Den andre grunnen er at vi skal beskytte barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Men vi har også en regel i straffeloven som sier at hvis de to som har sex er jevnbyrdige i alder og utvikling så kan straffen falle bort. I ditt tilfelle ville du nok mest sannsynlig ikke blitt straffet. Hvis dere har sex og foreldrene hennes finner ut av det og anmelder deg til politiet blir det opp til politiet å vurdere om dette er en sak de må gå videre med eller om de vil henlegge den.

Uansett er det viktig at både du og kjæresten din tenker nøye gjennom om dere begge er klare for å ha sex før dere har samleie. Hvis kjæresten din skulle ombestemme seg og si at hun ikke er klar allikevel så må du respektere det.

Du kan lese mer om dette temaet i artikkelen du finner nedenfor.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser