Hopp til hovedinnholdet

Kan en person under 18 år stifte gjeld? Netthandel

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei:) for litt siden bestille jeg 2 pakker på nett i postoppkrav. En fra Ellos og en fra motehus. Problemet er at jeg aldri fikk henta disse pakkene, og nå har jeg fått regning fra begge plasser fordi jeg ikke henta. Men siden jeg er under 18 år, er jeg nødt til å betale? For jeg har vel i utgangspunktet ikke lov til å bestille på nett? Så det var noen ande som skreiv man ikke kan kreve det av noen som er under 18, men jeg vet ikke. Ikke tør jeg å fortelle det til mamma heller, og jeg får jo ikke betalt den selv. Eller, jeg vet ikke åssen jeg gjør det. Aldri betalt en regning før.. og vis jeg bare overser alle regningene uten å si det til mamma, hva skjer da på lang sikt? Jeg mener, kan jo ikke havne i gjeld i en alder av 17 år?:p

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du lurer på om du som en en person under 18 år kan bestille varer over nettet.

Hovedregelen er at mindreårige (ikke fylt 18) ikke kan binde seg økonomisk, for eksempel ved å handle. Dette gjelder strengt tatt både i vanlig butikk og nettbutikk. Inntil du er 18 år er det foreldrene dine som er ansvarlige for din økonomi.

Men etter vergemålsloven kan barn fra de er 15 år råde over penger de selv har tjent, for eksempel til å kjøpe ting eller låne eller gi bort. 15-åringer kan dermed i utgangspunktet handle også i nettbutikk, men de må være over 18 for å stifte gjeld.

Jeg er litt usikker på om jeg har forstått deg riktig, men du skriver at du har mottatt regning fra leverandørene for varene selv om du aldri fikk hentet disse på postkontoret. I såfall så skal du jo ikke betale for varer du ikke har mottatt. Regningen ble vel kanskje sendt ut før de fikk beskjed om at varene ble sendt i retur. Jeg ville sendt en epost til Ellos og Motehus, hvor du viser til mottatte faktura og forklarer at du aldri fikk hentet de aktuelle varene. Hvis du får til svar at du likevel må betale, så må du foretelle dette til din mamma slik at hun kan hjelpe deg med saken. Du kan ikke bare overse regningen uten å gjøre noe med det.

Med vennlig hilsen

Juristen (www.ung.no)

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser