Hopp til hovedinnholdet

kjøp og salg av alkohol osv. til mindreårige

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hallo, jeg lurer på noe spørsmål angående snustobakk/sprit/alkohol: Dvs: Her forteller jeg hva som har blitt gjort og om hvordan det har blitt oppdaget! Først forteller jeg at jeg er en gjevnaldrene gutt på 17 år (snart 18 år) og går på en vgs. Det starter med at jeg kjøper inn snus, røyk og sprit fra diverse butikker (bensinstasjoner, kiosker, butikker, resturanter ol...) (Spriten kjøpes inn gjennom en som er 18 og kan gå på polet) Det er slik at jeg selger/kjøper for de/den personen jeg er venn med som ikke er 18 år (han er 98`er) Jeg begynner også etter en stund med å importere typer som ikke finnes i norge, dvs de kjøper jeg selv. Problemet her blir da følgende at kunden/vennen min forteller dette (til sin venn-i den fortstand ikke meg men en annen i klassen etc..) at han har bestilt gjennom meg som selger samt at han har kjøpt en boks fra før (denne er på en måte kjøpt men ikke betalt-dvs han får på kreditt/bytter i matvarer) Problemet her er at vennen/klassekameraten til den

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er forbudt å selge, skjenke eller utlevere alkohol til personer som er under 18 år. Dette står i alkoholloven § 1-5. Aldersgrensene i alkoholloven er satt for å beskytte barn og unge mot de uheldige skadevirkningene alkohol kan føre med seg. Det følger av alkoholloven § 10-1 at man kan straffes for å overlate alkohol til mindreårige. Straffen er bøter eller fengsel inntil 6 måneder.

Etter tobakksloven § 11 jf. § 17 er det forbudt å selge røyk og snus til personer under 18 år, og dette kan straffes med bøter. Det gjelder også for personer som selv er under 18 år. Det vil si at alle personer som er over den kriminelle lavalder (15 år) kan ilegges bøter dersom de selger videre snus og røyken de har kjøpt.

Les også de vedlagte artiklene.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Å kjøpe alkohol til mindreårige

To gutter drikker øl i parken (colourbox.com)

Å kjøpe alkohol for mindreårige er straffbart, og kan få konsekvenser for den som gjør det. “Prikken” på rullebladet kan begrense mulighetene for jobb, reiser og utdanning.

Les mer

- Kjøper alkohol til mindreårige

Kjøper vin (colourbox.com)

Jeg skal på fest i helgen og vil kjøpe med øl og rusbrus og sånt til noen venner som ikke har fylt 18 ennå. Hvis jeg går alene i butikken vet jo ingen at jeg egentlig kjøper til noen andre, så jeg tenkte å prøve. Hva skjer om jeg blir tatt?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser