Hopp til hovedinnholdet

Hva kan legen si til foreldrene mine når jeg er 15 år?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg deprimert. Når jeg snakket med legen om det begynte han å spørre om jeg hadde selvmordstanker og spiseforsyrrelser, jeg turte ikke å si sannheten for jeg var redd han skulle sladre til foreldrene mine. Jeg lurer på om legen kan si ifra om sånt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at du er deprimert og at legen har spurt deg om du har selvmordstanker og spiseforstyrrelser. Du skriver at du ikke torde å si sannheten fordi du var redd for at legen skulle si det til foreldrene dine.

Når du er mellom 12 og 16 år skal helsepersonell vurdere veldig nøye om foreldrene må informeres hvis du ikke ønsker det. Dine ønsker er viktige! Er du over 16 år kan ikke helsepersonell kontakte foreldrene dine dersom du ikke vil det.

Helsepersonell har taushetsplikt. Det vil si at de som jobber hos legen eller på sykehuset må holde opplysninger om deg hemmelig for andre. Som hovedregel har helsepersonell likevel en plikt til å informere foreldrene dine dersom du er under 16 år. Dersom det er nødvendig for at foreldrene dine skal oppfylle sine plikter som foreldre, kan de også få informasjon når du er mellom 16 og 18 år.

Det er fint om du kan snakke med legen din om at du synes det er vanskelig og svare på spørsmål hvis du tror at legen gir informasjonen videre til foreldrene dine. Snakk med legen om hvilken taushetsplikt han har i forhold til de opplysningene har spør deg om.

Tenker at det er viktig at du har tillit til legen som behandler deg. Gjør legen en vurdering at det er nødvendig å involvere foreldrene dine i behandlingen skal du få beskjed om dette.

Ønsker deg lykke til og alt godt. 

 

Hilsen Helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Ulike lover sier noe om hvilke plikter foreldre har overfor barn og hvilke rettigheter ungdom har overfor foreldre. Les mer om noen av de viktigste for deg!

Les mer

Dette har du rett til hos legen

Lege med stetoskop (colourbox.com)

Det er mange som ikke vet hvordan dine rettigheter ved lege- eller sykehusbesøk er. Få en oversikt her!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser