Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg skaffe meg luftgevær hvis mamma har det låst i våpenskap til jeg blir 18 år? 

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Heisann. Jeg er en gutt på 15 år som er glad i friluft/jakt. For et halvt år siden cirka spurte jeg muttern om airsoft/luftgevær. Det er jo sant at man må være 18+ men jeg tenkte på om hvis jeg kjøper airsoft, men mamma holder luftvåpene, ammo osv låst i en safe og jeg får nøkkelen når jeg fyller 18 år og når jeg skal skyte. Med mamma eller stefar selfølgelig. Åssen er dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er 18 års aldresgrense for å eie, inneha og erverve luftgevær. Du kan altså ikke kjøpte et luftgevær selv - uansett om det skal være innelåst eller ikke. 

Jeg ser heller ikke helt poenget med å for eksempel få moren din til å kjøpe et luftgevær når du bare er 15 år gammel - og ha det innelåst i tre år - til du blir 18 år. Da kan du vel likegodt vente med å få deg luftgevær til du er gammel nok til å både kjøpe, eie og bruke luftgeværet selv. 

Et alternativ er å ta jegerprøven. Har du tatt jegerprøven kan du få egen dispensasjon for å inneha luftgevær fra du er 16 år (iflg. våpenforskriften § 10). Da må du søke hos politiet.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser