Hopp til hovedinnholdet

Miljøterapeuten fortalte det venninnen min (14 år) hadde sagt, til foreldrene uten å informere henne først. Er det riktig? Vi vet ikke hva vi skal gjøre...

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! En venn av meg var hos skolens miljøterapeut, og fortalte ting hun ikke ville at noen skulle vite. Senere fant vennen min ut at miljøterapeuten hadde fortalt det til foreldrene hennes. Jeg vet at de har meldeplikt hvis det er noe alvorlig, men skal ikke eleven varsles først? Vi vet ikke hva vi skal gjøre...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er riktig at miljøterapeuten har taushetsplikt ovenfor venninnen din og at han/hun ikke skal informere foreldrene uten barnets samtykke (at barnet sier det er greit), så lenge barnet er over 12 år. Dette står i pasientrettighetsloven § 3-4. Der står det også at foreldrene kan informeres hvis helsepersonellet/miljøterapeuten mener det er fare for liv og helse, så lenge barnet er under 18 år. Det betyr, som du skriver, at de har meldeplikt til foreldrene når det skjer. Det står ikke i loven at barnet skal informeres først, men mange velger å gjøre det. Men noen ganger kan helsepersonell/miljøterapeuter velge å fortelle foreldrene uten å si i fra til barnet, fordi er til det beste for barnet. Hva som er til det beste for barnet må hver enkelt person (om det er en helseperson, miljøterapeut, lærer osv) vurdere ut i fra hva som blir fortalt og sikkerheten til barnet. Siden jeg ikke vet hva venninnen din fortalte, kan ikke si om det var rett eller galt av miljøterapeuten å informere foreldrene til venninnen din.

I Barnekonvensjonen (fra FN) kan du lese mer om barns rettigheter. Der står det blant annet at handlinger som angår barn som foretas av myndigheter eller organisasjoner, skal først og fremst ta hensyn til barnets beste.

Du skriver at dere ikke vet hva dere skal gjøre nå. Kan dere snakke med en annen person om dette? Helsesøster på skolen deres kjenner godt til loven og kanskje dere kan fortelle henne om hva som har skjedd og få hjelp med hva dere kan gjøre videre. Helsesøster kan komme med gode råd i forhold til det venninnen din har fortalt.

Jeg håper dere får hjelp til veien videre. Lykke til!

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Barnekonvensjonen

Barnekonvensjonen

Du har rett til å si hva du vil. Du har rett til å uttrykke deg om det du er opptatt av, det du har på hjertet, det du tenker og føler og mener. Det står i alle barn og unges grunnlov.

Les mer

Taushetsplikt i skolen

Taushetsplikt i skolen

Mange lurer på dette med taushetsplikt på skolen. Hva er det egentlig, hvem har taushetsplikt, og hva betyr det i din skolehverdag? Her er en oversikt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser