Hopp til hovedinnholdet

Mamma bestemmer vennene

Jente 13 år
 

Spørsmål

Er det ikke sånn at ungdommer har rett til å styre livet sitt selv. Mamma ser gjennom telefonen min for å se om jeg har noe hun synes jeg ikke bør ha der. Hun velger vennene mine, fordi de jeg er med ikke er bra nok for henne. Hun tror jeg begynner å bli en "pøbelunge". Jeg trenger hjelp!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Fint at du skriver til ung.no.

Du har helt rett i at ungdom kan styre mye av livet sitt uten foreldrenes innblanding. De kan bestemme mye, men ikke alt... Det at moren din ser gjennom telefonen din for å sjekke om du har noe der om HUN ikke synes burde være der kan være veldig problematisk. Det er kanskje hun som betaler telefonregningen din, så hun føler kanskje hun har lov til, og rett til å sjekke selv at du ikke har gjort ting som er ulovlig på telefonen din. Samtidig så er det veldig invaderende på ditt privatliv at hun gjør som hun gjør. 

Det at moren din ønsker å bestemme hvem du skal være sammen med og ikke, er også problematisk. Og når alt kommer til alt kan hun vel heller ikke hindre deg i å være sammen med de du har lyst til. 

Mest sannsynlig gjør nok moren din de tingene hun gjør for å beskytte deg, og gjøre hverdagen din enklere for deg å stå i. Men hun gjør det på en måte som bare skaper splid mellom dere, og som gjør det vanskelig for deg å komme til moren din og snakke. At hun i tillegg har gjort seg opp en mening om ditt liv, og hvor du er "på vei", altså at du holder på å bli en "pøbelunge" som du skriver, gjør det ikke noe lettere for deg. Det er nærmest umulig å bevise at det ikke er sånn. Sånn vil det sannsynligvis fortsette jo eldre du blir også om ikke moren din får hjelp til å se at du ikke er en "pøbelunge". Det er ikke lett for en ungdom å komme til en forelder som har en oppfatning om at ungen ikke er til å stole på, og ikke klarer å gjøre gode valg for seg selv. 

Kanskje kan det være lurt for deg å snakke med en annen voksenperson, for eksempel helsesøster på skolen din? Fortell henne litt hvordan du har det, og få hjelp av henne til å snakke med mammaen din. På den måten viser du moren din at du bryr deg om det hun sier, og tar det alvorlig. Du tar det så alvorlig at du ønsker å finne en løsning på konflikten mellom dere, og tar initiativ til det. Derfor har du tatt kontakt med helsesøster for å få hjelp til å snakke med mamma. Samtidig vil du ha en alliert i helsesøster som kan se det hele fra et voksenperspektiv, og dere kan finne gode løsninger sammen. 

Et annet alternativ kan være å skrive et brev til moren din der du legger fram ditt syn på saken. Fortell henne hva du synes er vanskelig ved måten hun er på, og be om at dere kan finne en løsning sammen. Det viser moren din at du tar det på alvor, og at du jo tross alt er ganske moden og reflektert. 

Jeg ønsker deg lykke til!

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser