Hopp til hovedinnholdet

Hvilke kriterier er det for å ta opp lån?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei:) Så jeg lurer på en del.. Økonomisk osv. Jeg blir 17 år i år og 'planen' er at når jeg blir 18 vil jeg jobbe frivillig i australia. Jeg har ingen jobb for øyeblikket men jobber med saken men sparer alt jeg har til å ta opp lån. Kan jeg ta opp lån med en gang jeg fyller 18? Hvor mye må egenandelen være hvis jeg fks skal ta opp 100 eller 200 000 ? Lest litt om at jeg burde ha en fast jobb, hvilket kriterier er det egentlig om å ta opp lån? Håper jo selvsagt å ha en jobb når den tiden kommer og i nærmeste fremtid. Bor på institusjon i barnevernets omsorg så eneste som holder meg gående er 'drømmen' om å komme meg bort(reise) så vil gjøre det så fort jeg har muligheten og er myndig. Hva er smart og hvordan burde man 'gå frem'? håper på svar:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Den som låner ut penger vil være opptatt av om den som mottar lånet kan betale det tilbake.

Uten en fast månedlig inntekt vil det være vanskelig å tilbakebetale et lån. Derfor tror jeg ikke du kan regne med å få et lån før du reiser til Australia for å jobbe frivillig. Hvordan skulle du klare å tilbakebetale låne mens du er i Australia? Et forbrukslån er dyrt og det påløper mye ekstra utgifter i form av renter og gebyrer hver eneste måned - i tillegg til å tilbakebetale selve lånet. Hvis du ikke klarer å betale de månedlige utgiftene sendes lånet til inkasso. Dermed påløper også inkassoomkostninger. Mange ungdommer sliter økonomisk fordi de har tatt opp et forbrukslån som de sliter med å tilbakebetale.

Som du sikkert forstår tror jeg ikke et lån er løsningen før du drar til Australia. Du bør nok jobbe og spare opp nok penger til reisen, ved siden av det du eventuelt kan tjene som frivillig.

Et annet alternativ er å studere i Australia. Mange studier kan finansieres med lån og stipend fra Lånekassen. Et studielån har ingen utgifter i studietiden. Tilbakebetalingen starter først etter at studiet er gjennomført. Hvis det kan være aktuelt for deg å studere kan du sjekke på lanekassen.no/ hva du eventuelt kan få i lån og stipend.

Lykke til!

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser