Hopp til hovedinnholdet

Må foreldrene få beskjed?

Jente 14 år
 

Spørsmål

En veninne på 15 trenger å sjekke om hun kan ha blitt gravid etter ubeskyttet sex. Jeg skal ta hun med på helsestasjonen imorgen, men hun vil ikke at foreldrene hennes skal vite noe om at hun kanskje kan ha blitt gravid. Må foreldrene hennes få vite om det hvis hun drar til helsetasjonen for ungdom for å ta tester, eller har helsesøsterene taushetsplikt og det er hennes valg om hun vil fortelle det til foreldrene eller ikke?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Flott at du skriver til ung.no, og flott at du tar med venninnen din på helsestasjonen! Kjempebra!

For å svare på spørsmålet ditt: Nei, foreldrene til venninnen din trenger ikke å vite at hun har hatt sex eller at hun lurer på om hun er gravid. Dersom hun faktisk er gravid, og ønsker å ta abort kan situasjonen bli en annen, men ikke nødvendigvis. 

Samtidig må jeg si at det er viktig å huske på at ikke alle foreldre reagerer sånn som man tror, eller kanskje frykter at de skal reagere. Dersom hun er gravid, så vil det sannsynligvis vil det være lettere for henne å kanskje få litt kjeft, men likevel støtte fra foreldrene sine. Dersom foreldrene kjefter er det som regel heller ikke fordi de er sinte på henne, men fordi de er redde for henne og vil at hun skal ha det bra. Men i utgangspunktet så vil ikke helsesøster på helsestasjon for ungdom fortelle foreldrene om at man har vært der. Det er viktig for ungdom at de skal ha et sted å gå og noen å snakke med om ting som er vanskelig å snakke med foreldrene eller andre om. Da kan helsesøster på skolen eller helsestasjon for ungdom være et sånt sted! Man skal ikke være redd for å gå dit! Og om det er noe som er nødvendig å informere foreldrene om, så vil ikke helsesøster gjøre det uten at ungdommen blir informert om det, og tatt med i vurderingen om foreldrene faktisk må varsles.

Igjen, flott at du hjelper venninnen din. Som regel går det heldigvis helst bra!

Lykke til! 

 

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer

Gravid? Kontakt helsestasjon for ungdom!

Usikker jente (colourbox.com)

PÅ helsestasjon for ungdom kan du ta graviditetstest gratis. De hjelper deg deg med råd og veiledning om graviditet eller abort, og gir også råd om prevensjon. All hjelp er gratis.

Les mer

Kan jeg ha blitt gravid?

Jente på tog tenker (colourbox.com)

Sikker prevensjon er ikke alltid tilgjengelig når du trenger det. Dere tok en sjanse eller kondomet sprakk. Så kommer redselen for å være gravid.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser