Hopp til hovedinnholdet

Jeg er redd for skrekkfilmer og synes det er flaut å si til vennene mine.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er ei jente som trenger hjelp. Jeg er veldig redd for skrekkfilmer. Bare tanken på og se en skrekkfilm gjør meg kvalm. Jeg HATER virkelig skrekkfilmer. Alle vennene mine elsker skekkfilmer og de vil se det hele tiden. Jeg sier at de kan se skrekkfilmer uten meg, men da nekter de. Jeg vil virkelig ikke ødelegge for de. Jeg synest det er flaut og si at jeg er redd for skrekkfilmer. Hvordan kan frykten bli borte?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at du er veldig redd skrekkfilmer og ønsker ikke å se slike filmer. Men siden vennene dine gjerne vil se skrekkfilmer, men ikke uten deg, skjønner jeg at det kan være vanskelig og flaut for deg å fortelle at du blir redd.

Det jeg vet er at det er store forskjeller fra person til person hvor godt man tåler å se såkalte skrekkfilmer, grøssere eller rett og slett ekle filmer. Dette har med personlighetsforskjeller å gjøre. Noen kan få sterke angstreaksjoner av å utsettes for slike filmer. Noen har kanskje opplevd vonde og skremmende ting i virkeligheten, som gjør at reaksjoner kommer. Hos andre virker bare filmene så sterkt at de sliter lenge i etterkant. Noen har mer livlig fantasi enn andre og kan leve seg veldig inn i det som skjer på et filmlerret, og det er ganske naturlig at det kan ha betydning for hvordan disse personene reagerer.

Uansett er det viktig at vi respekterer andres reaksjoner og tar dem på alvor, tror du ikke det? Jeg tror ingen av oss liker å bli overtalt og dratt med på filmer vi vet vi ikke har godt av. Alle har jo noe de er redde for. Og mange blir redde av å se på skrekkfilmer. Er det da nødvendig å se slike filmer?

Mitt råd til deg er å fortelle vennene dine at du ikke liker å se skrekkfilmer, fortell dem hvorfor og jeg vil regne med at de vil forstå det og respektere det. Gode venner gjør det. 

Jeg synes også at du kan foreslå å se andre filmer som du vet ikke er så skumle. Det kan være actionfilmer, og kanskje krim og litt skrekk, men som du vet du ikke blir redd av. Du kan også foreslå filmer du har sett før.

Jeg håper svaret er til hjelp for deg.

Lykke til!

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Aldersgrenser på film

Venninner på kino (colourbox.com)

I Norge er det Medietilsynet som bestemmer aldersgrenser på film som vises på kino. Hva er det som gjør at noen filmer får en høyere aldersgrense enn andre?

Les mer

Novelle: "Jeg er redd..."

Gutt ser betenkt ut (colourbox.com)

Jeg er redd. Pusten var ikke lenger som den var. Hjertet hadde byttet rytme. Øynene flimret. Hånden min føltes som bly og føttene som stein.

Novella er skrevet av Leander

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser