Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg kjøre hoverboard?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har tenkt å kjøpe et hoverboard også kalt ståhjuling, men jeg lurer på om det er lovlig å kjøre denne, trenger ikke være på veien og må jeg da kjøre i maks fartssperre på 6 km/t

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er som utgangspunkt 16 års aldersgrense for å kjøre hoverboard. Dette står i Førerkortforskriftens § 12-1 siste ledd, som sier at:

"Selvbalanserende kjøretøy som definert i kjøretøyforskriften § 2-5 nr. 4 kan føres av person som har fylt 16 år og har nødvendig ferdighet. Legitimasjon med navn, bilde og fødselsdato skal medbringes under kjøring."

Det finnes likevel en type hoverboard på markedet som er definert som leketøy og derfor ikke har aldersgrense. Dette er motoriserte innretninger som er sperret for en maksimal hastighet på 6 kilometer i timen og med en egenvekt på under 50 kilo, jf. Forskrift om kjørende og gående (trafikkreglene) § 1 første ledd bokstav m

Du kan lese mer om dette i denne artikkelen:

www.dinside.no/fritid/du-kan-miste-lappen-dersom-du-lar-barna-kjore/61000004  

Dersom du har tenkt til å kjøpe den typen hoverboard som er ansett som et leketøy og som er sperret for en maksimal hastighet på 6 km/t - kan du lovlig kjøre denne. Det er ikke tillatt å kjøre på veien med den. Foreldrene dine er også ansvarlig dersom det skjer noe med deg - eller andre - under kjøringen.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser