Hopp til hovedinnholdet

Blir man påvirket av spill hvis man er yngre enn aldersgrensen når man spiller det?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 13 år som ikke for lov å spille noen 16 års spill og black ops 3. Jeg å faren min var i en butikk da jeg var 12 år og en som jobbet der anbefalte meg Star Wars Battlefront men jeg får ikke lov å spille dark souls 3 og battlefront. Jeg vet/syns gta og sånt er verre fordi der kan man banke opp folk og gå på strippeklub, men på krigsspill er det lagspill, strategi og triks. Og man skyter liksom fiender for å få poeng og fienden respawner jo rett etter. Jeg ber ikke om noe gta, det er verre men jeg er ikke såpass dumm at jeg tror jeg kan drepe eller true noen uten grunn.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt

Jeg skjønner at du føler det som urettferdig at du ikke får lov til å spille disse spillene. Og dette er en avgjørelse som er helt opp til foreldrene dine. Aldersgrenser på spill er anbefalinger til foreldre og tanken bak systemet er at foreldre kjenner barna sine best og derfor er de beste til å bestemme dette. Det er også sånn at vi er alle veldig ulike, og vi har også veldig ulik tålegrense. Derfor tenker jeg at noen kan blir redde eller ha en ubehagelig opplevelse når de spiller, mens andre ikke får den samme reaksjonen på det samme spillet eller situasjonen. Derfor mener jeg at foreldre i de aller fleste tilfeller bør gjøre research på det enkelte spill. Se trailere, gameplay og les om spillet. Det kan være lurt å gjøre dette og ikke bare se på aldersgrensen.

Hvilken konsekvens at de som er yngre enn aldersgrensen spiller et spill er vanskelig å si noe om. Det finnes ikke noe endelig svar eller konklusjon på problemstillingen om påvirkning fra ulike typer vold. Det finnes mange ulike forskermiljøer som driver med forskning på hvordan spill påvirker unge og barn, men mange av dem er veldig uenige og kommer opp med ulike konklusjoner på hvilken påvirkning innholdet har på barn og unge. I denne artikkelen kan du lese litt om hva en psykolog i Norge mener om spill og vold. Han belyser ulike sider ved problematikken

Vennlig hilsen Medietilsynet i samarbeid med Ung.no

 
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva bestemmer aldersgrenser på spill?

Aldersgrenser på spill (pegi.info)

Sur for at du ikke får spille dataspill med anbefalt 16- eller 18-årsgrense? Da bør du få med deg dette.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser