Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta opp lån til kjøp av bil før jeg er 18 år?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er nå 17 og fyller 18 i mai, Jeg har veldig lyst til å kjøpe meg en bil men jeg vil ikke ha en gammel usikker bil som oftest bare er vedlikeholdsutgifter..Jeg har derfor tenkt å kjøpe en litt dyrere bil til omlag 130.000 hvor jeg alt har 40.000 i egenkapital slik at lånesummen blir jo noe lavere enn kjøpspris. Spørsmålet mitt er vel da egentlig om jeg som 17 år kan stå for betaling av det månedlige beløpet på lånet, men at min far står som personen som "eier lånet og bilen? Eller må jeg ha fylt 18 for å kunne betale ned et lån ? Lest på nett å det står at de "oftest som regel" har en regel om at man må være 18 for å ta lån/betale nedbetalingsgebyrene. Jeg har en årslønn på 130.000 fra før av så å betale rundt 1500 i måneden blir ikke noe problem. Lånet vil også ha forsikring i selve bilen. Vil det la seg gjøre eller strider det mot loven/at ikke forhandler godtar det. Mvh Gutt på 17,5 år som har veldig lyst på bil før han er fylt 18 slik at bilen er klar til lappen er i boks

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Personer som ikke er myndige/er under 18 år kan ikke ta opp lån/være ansvarlige for lån.

Faren din kan ta opp lån og kjøpe bil til deg. Da er han ansvarlig for lånet. Du kan eventuelt overta lånet når du blir 18 år, dersom banken mener at du har tilstrekkelig inntekt til å betale ned lånet ved siden av andre utgifter.

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette må du gjennom for å få førerkort for bil

Frontspeil i bil (colourbox.com)

Alle som skal ta lappen, må gjennom fire trinn som skal bidra til å bringe deg fram mot førerprøven. Les mer om hvordan du får førerkort for bil her.

Les mer

Dette må du vite når du skal kjøpe bil

Kjøpe bil? (ung.no)

Skal du kjøpe din første bil, men lurer på hva du må huske på? Ta det med ro! Vi har tipsene du trenger.

Hvis du setter av god tid på undersøkelser før kjøp, minsker du risikoen for problemer etter at du har kjøpt bilen. Vi forklarer deg hva du bør bruke tid på.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser