Hopp til hovedinnholdet

Under 18 år - drikker alkohol

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har en venn som skal arrangere fest! Og det kommer til å være mange der som er rundt 15 år. Vi alle går i 10 klasse og de fleste kommer til å drikke! Om det skjer noe på festen og politiet kommer og de finner ut av at vi har drukket, får vi en bot da? Og da er jeg litt redd for å drikke. Er det straffbart og selvom aldersgrensa er 18 går det vel fint? Hører hele tiden om folk som drikker og er under 18 på hjemmefester. Det jeg kommer til å drikke isåfall blir rusbrus! Fordi man blir jo ikke fort full og helt ærlig vil jeg ikke bli full i tilfelle jeg gjør dumme ting, men de andre kommer til å drikke sprit og sånt! Og er redd om jeg får ekstra bot fordi politiet tror jeg også kanskje drakk litt sprit, men vil aldri drikke det! Jeg vil bare ha det litt gøy, så lurer på om det er straffbart å drikke når man er under 18 og om man får f.eks: prikk på rullebladet? mvh, gutt 15

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke straffbart for personer under 18 år å drikke alkohol, men det er ulovlig å selge eller videreformidle alkohol til noen under 18 år. Dere kan derfor ikke straffes dersom dere drikker alkohol på festen.

Men, dersom politiet kommer på festen og ser at dere har drukket, vil de ta kontakt med foreldrene deres. I enkelte tilfeller blir forholdet også meldt videre til barneverntjenesten.

Jeg har lagt ved en artikkel hvor du kan lese mer om dette.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Drikker alkohol uten å være 18 år

Jente drikker øl

Jeg drikker ofte på fest og sånt, men er jo ikke over 18. Kan jeg få noen straff for det egentlig? Hva skjer hvis politiet ser meg?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser