Hopp til hovedinnholdet

Er det trygt å ta multivitamintabletter?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har hatt og kommer til å ha veldig hektiske og varierte dager, men innerst inne er jeg veldig redd for å ikke få med meg alt av de viktige vitaminene og mineraler. Derfor har jeg tenkt å kjøpe meg en multivitaminer-tabletter, slik at jeg får i meg alt av dem. Men er det trygt å ta dem? Kan de ha en fremkommende effekt på kroppen en eller annen gang? Er det noen aldergrenser for å bruke dette stoffet?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt (19)

Så fint at du er opptatt av å få i deg nok vitaminer og mineraler. Det er bra for kroppen.

Ved å ha et sunt og variert kosthold, men frukt, grønnsaker, kjøtt, fisk, grove kornprodukter, melk osv, vil du få i deg det du trenger av vitaminer og mineraler. Da er det ikke behov for tilskudd i form av multivitaminer.

Det eneste vi ikke får nok av gjennom kosten, er vitamin D. Det er vanskelig å få nok vitamin D i alle typer kosthold, derfor anbefales det at alle tar tran eller andre D-vitamintilskudd. Den grønne melken, ekstra lettmelk, plantemargarin og smør er tilsatt vitamin D, men gir ikke nok til å dekke behovet. Kroppen produserer også D-vitamin gjennom sollys.
I fet fisk er det mye vitamin D.

Det er fortsatt viktig med et sunt og variert kosthold selv om man tar multivitaminer. Det er ikke farlig å ta dette, men for mye vitaminer, spesielt vitamin A, kan være skadelig for kroppen. Derfor er det viktig å følge bruksanvisningen på boksen. Det er ingen aldersgrenser for å ta vitamintilskudd, men ofte er det en type til barn og en til voksne.

Håper dette er svar på det du lurte på.

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser