Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg kjøpe softgun?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har et par spørsmål angående softgun. Dere har sikkert fått inn mange lignende spørsmål, men jeg er litt usikker på akkurat dette her og lovene endrer seg hele tiden. På mange sider står det at du må være over 18 for å eie / kjøpe / bruke våpen, men dette gjelder ikke pistoler (ifølge treneren min må du være 21 år for å kjøpe og eie pistoler i Norge, men foresatte kan kjøpe og eie det for meg). Jeg er nesten ferdig med nybegynnerkurset og går aktivt i pistolklubb. Spørsmålene mine er: Har jeg lov til å kjøpe og eie softgun når jeg blir 16 år (hvis jeg har fått tilbake søknad selvfølgelig)? Hvis foreldrene mine kjøper et airsoft våpen til meg på bursdagen min kan de da overføre eierskapet til meg eller må de eie det for meg? Har jeg lov til å bruke det når foreldrene mine ikke er hjemme? Har jeg lov til å bruke det ute i hagen siden det er privat eiendom (et par naboer vil da kunne se meg)? Dette er noen spørsmål jeg gjerne ville hatt svar på :) Takk på forhånd. Mvh. Gutt15

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Av våpenforskriften § 23, jf. våpenloven § 29 fremgår det at det er 18 års aldersgrense for å ha en softgun.

Selv om det er 18- års aldersgense, fins det en regel om at slike våpen kan overlates til en person over 16 år for kortvarig bruk under forsvarlig tilsyn. Foreldrene må også samtykke. Dette betyr at foreldrene dine kan la deg låne/bruke softgun så lenge de (eller andre voksne som kan utøve forsvarlig tilsyn) er til stede. Du har altså ikke lov til å bruke softgun alene uten tilsyn, selv om det er i hagen der du bor.

Dersom foreldrene dine skal kjøpe en softgun til deg når du blir 16 år, må de først søke politimesteren om å dispensere fra 18-årskravet. Dette fremgår av våpenforskriften § 10. Det er flere vilkår som må være oppfylte for at en slik dispensasjon skal kunne gis. For det første stilles det krav til at personen som skal få våpenet er blant annet edruelig, pålitelig og skikket. I tillegg må han i seks måneder ha vært aktivt medlem av en forening tilknyttet en godkjent skytterorganisasjon eller ha bestått jegerprøven. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Går med kniv og våpen

Gutt med kniv (colourbox.com)

Jeg blir truet av en gjeng på skolen, og føler meg aldri trygg når jeg går ute på kveldene. Det føles bedre når jeg har en kniv innenfor beltet, men jeg vet jo at det egentlig er ulovlig. Er det ikke slik?

Og - kan jeg eie en karambitkniv?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser