Hopp til hovedinnholdet

Jeg ønsker ikke å treffe faren min mer. Har han rett til å kreve å møte meg?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg har en far som er alkoholiker og jeg bor kun hos min mor. Jeg har nylig fortalt min far at jeg ikke ønsker å treffe han mer, har han rett til å kreve å møte meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Jeg skjønner veldig godt at du ikke ønsker å være sammen med faren din dersom han er alkoholiker og at dette preger samværet deres. Da tar du grep for å beskytte deg selv og det er veldig viktig og flott at du klarer det. 

Du spør om rettigheter i forhold til samvær - det er ikke alltid lett å svare tydelig og klart i forhold ti enkeltsaker, men generelt kan jeg si dette:

I barneloven § 43 står det at den forelderen som barnet ikke bor sammen med har rett til samvær med barnet hvis ikke annet er avtalt, eller hvis den ene forelderen nektes samvær fordi barnevernet har vurdert at denne forelderen ikke er en god nok omsorgsperson. I såfall bestemmes dette gjennom et vedtak i fylkesnemda, eller i en rettsak. At en forelder mister omsorgsrett er noe som skjer kun i alvorlige tilfeller. Og det er alltid hensynet til barnets beste som skal bestemme hvilke hjelpetiltak som settes i gang. 

Men - hvis begge foreldrene har rett til samvær, må de være enige om hvor mye samvær hver av dem skal ha  - og de må begge tenke på hva som er best for barnet. Det er faktisk sånn at de er lovpålagt å lytte til barnets ønsker, og jo eldre barnet er jo viktigere er det barnet sier.

Dersom det er slik at din far ikke vil lytte til deg når du sier at du ikke vil treffe han mer, tenker jeg at dere trenger hjelp til å lage en videre avtale om samvær. Jeg anbefaler deg at dere oppsøker familievernkontoret - de kan bidra til at de kan lage en avtale som dere alle kan være enige om. Man kan kontakte familievernkontoret på egenhånd selv om man er barn. Sjekk linken her for mer informasjon. Hvis dette ikke er nok eller du trenger mer hjelp til å vurdere samværet med faren din må du eller mamma kontakte barnevernet. Sjekk linken her. Jeg legger også ved en brosjyre om foreldreansvar og samværsrett som du og mamma kan lese sammen og som vil gi dere mange svar. 

Jeg håper dette var nyttig for deg. Lykke til videre, det er flott at du tar ansvar for din egen omsorgssituasjon og at du sier tydelig ifra om hva du ønsker og om dine grenser. 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva skjer hvis du kontakter barnevernet?

Gutt ringer (colourbox.com)

Ikke vær redd for å ta kontakt med den lokale barneverntjenesten. De er der for å hjelpe deg! Fagpersonene der kan gi deg mange gode råd om hva du kan gjøre videre.

Les mer

Drikker moren eller faren din for mye?

Engster du deg fordi moren eller faren din drikker for mye? Du er ikke alene!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser