Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor er det aldersgrense på energidrikk, men ikke på kaffe?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt på 14 år som drikker energidrikk kanskje 3-5 ganger i uka. Jeg drikker også en del kaffe. Men jeg lurer på hvorfor det ikke er aldersgrense på kaffe, når det er det på energidrikk? det er jo mye mer koffein i kaffe en energidrikk. og det er jo koffein folk snakker om er farlig i energidrikk..?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er et veldig reflektert og godt spørsmål du stiller, og vanskelig å svare på.

Koffeinholdige drikker har tidligere fått mye oppmerksomhet fordi de er blitt satt i forbindelse med helseproblemer (koma) og dødsfall hos ungdom som har drukket store mengder energidrikker kombinert med alkohol.

Helsedirektoratet har ikke satt noen aldersgrense for slike energidrikker. Barn og unge er ikke anbefalt å drikke energidrikker og flere butikker har selv satt en aldersgrense på alt fra 14 - 18 år.

Det er med andre ord ikke aldersgrenser på verken energidrikk eller kaffe, men flere butikker velger å sette en aldersgrense på energidrikk, trolig for å beskytte de yngste mot å drikke koffein. Det er jo flere unge som drikker energidrikk enn kaffe.

Du har rett i at det er mer koffein i en kopp kaffe enn i en kopp med energidrikk. Av den grunn kunne man jo tenkt at det vil være lurt med en aldersgrense på kaffe også. Men drikker så mange barn og unge kaffe at det er nødvendig? Eller er det viktigere at foreldrene vet at barna drikker energidrikk/koffein og kan sette klare grenser? 

Kanskje Helsedirektoratet bør se nærmere på akkurat dette.


Litt om koffein:
Koffein er et fremmedstoff som i for store mengder kan gi en rekke bivirkninger. For barn og ungdom vil selv et lavt inntak av koffein kunne medføre forbigående adferdsendringer som for eksempel uro, irritabilitet, nervøsitet, angst og søvnproblemer. Dessuten er koffein vanedannende og man kan få abstinenssymptomer med kroppslig ubehag og hodepine.

Energidrikker inneholder mye koffein og barn og ungdom bør derfor ikke drikke for mye av det.

Norske helsemyndigheter anbefaler at barn og ungdom ikke bør få i seg mer enn 2,5 mg koffein per kilo kroppsvekt per dag.

Les mer om koffein og koffeinholdige drikker på: Folkehelseinstituttet.

Jeg legger ved en artikkel du også kan lese.

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Energidrikker

Energidrikker

Det er ingen aldersgrense for når du kan drikke energidrikke, men unge rådes til å ikke drikke det ofte. Foreldre og butikken kan nekte deg det.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)
Heihei
0
24.02.2019 19:37:14
Jeg liker å drikke kaffe men er det ren aldersgrense på det?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser