Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor 18 års grense på e sigaretter

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på hvorfor det er 18 års grense på e cigaretter?det er jo ikke helseskadelig hvis det er uten nikotin? Det er jo bar en smak?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Myndighetene ønsker ikke at unge skal begynne å bruke e-sigaretter.  E-sigaretter (både med og uten nikotin) omfattes av aldersgrensen på 18 år.

Grunnen til aldersgrensen er flere. Helsemyndighetene vil beskytte unge mennesker mot mulige helseskader. Det finnes veldig mange forskjellige produsenter av e sigaretter men det finnes ingen standarisert produksjon. Det betyr at man ikke kan være helt sikker på hva de alle inneholder. I noen e sigarettampuller(der væsken ligger) er det funnet kreftfremkallende stoffer og noen reagerer med hoste og irritasjon i luftveiene som følge av de forskjellige innholdsstoffene. E sigaretter er et forholdsvis nytt produkt og man vet ikke enda hvordan kroppen kan påvirkes etter mange års bruk. Myndighetene har det vi kaller "et føre var prisipp" som betyr at de vil være på den sikre siden og ikke åpne opp for produkter som muligens kan være helseskadelige.

Ved å ha 18 års grense signaliserer og viser myndighetene at de ikke ønsker at barn og unge skal bruke e sigaretter(hverken de med eller uten nikotin). Ettersom det å bruke e sigaretter ligner veldig på det å røyke ønsker man ikke at unge skal begynne med e sigaretter for så å bli fristet til å gå over til å røyke sigaretter.

Hvis du vil lese om e sigaretter kan du gjøre det her.


Vennlig hilsen Slutta 800 400 85

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser