Hopp til hovedinnholdet

Vil ha macbook men mamma nekter meg. Har jeg lov til å bestemme over mine egne penger når jeg er 14 år?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei. jeg har veldig lyst til og kjøpe meg macbook. Men mamma sier jeg ikke får lov til å bruke så mye penger på pc. Det jeg lurer på, er om hun har lov til å bestemme hva jeg skal bruke pengene mine på. Eller er det en av rettighetene mine siden jeg er 14 år?? på forhånd takk for svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Mange ungdommer stiller det samme spørsmålet som deg. De ønsker å kjøpe ting som foreldrene er uenige i og så blir det krangling.

Det er slik at frem til du fyller 18 år har foreldrene dine ifølge barneloven både rett og plikt til å ta avgjørelser på dine vegne i personlige forhold. Så det er de som bestemmer over de fleste ting i huset. Målet i barneloven er at foreldre skal gjøre det som er til barnets beste i forhold til barnets alder og modenhet. Men det er noen unntak når det gjelder hva foreldre bestemmer! Og et av dem handler om penger! Fra du er 15 år har du rett til å bestemme over penger du selv har tjent eller fått i gave. Men som med de fleste lover og regler finnes unntak. For eksempel kan foreldrene dine nekte deg å kjøpe noe hvis de mener at det kan skade deg. Men dette unntaket gjelder nok ikke macbooken, det er vanskelig å se for seg at den skal kunne komme deg til skade! Hvis du leser denne artikkelen får du god oversikt over hele den delen av barneloven som handler om penger. 

Og uansett har du i alle tilfeller rett til å si din mening og til å bli hørt, og det skal legges stor vekt på meningen din (se barneloven § 31). Foreldrene dine skal også gi deg stadig større selvbestemmelsesrett frem til du blir myndig. Derfor gjør du klokt i å snakke med foreldrene dine om hva du ønsker, og hvorfor det er viktig for deg å for eksempel få en macbook eller det å generelt bestemme over egne penger. Hør også med dem hva de tenker og hvilke innvendinger de har.

Det lureste, dersom man kommer i konflikt i forhold til regler hjemme, er å snakke sammen når dere i utgangspunktet ikke er midt i kranglingen. Snakk når dere har det fint (i "fredstid"). Fortell mamma hva du er frustrert over, og forsøk å snakk ut ifra din opplevelse. Si til henne hvorfor det er viktig for deg å få en macbook, det er ikke sikkert hun i utgangspunktet forstår seg på dette. Hun bør ta seg tid til å lytte til dine beskrivelser!

Noen ting er kanskje mer viktig enn andre, da kan det hende at hun kan ta ekstra hensyn til noen ting og så må du la henne bestemme andre ting. Gjennom en god samtale der alle er innstilt på å høre på hverandre kommer man ofte til enighet. 

Jeg legger ved noen artikler som handler om det du tar opp. Jeg håper de kan være til nytte! Lykke til, jeg håper du og mamma finner en god løsning. 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser