Hopp til hovedinnholdet

Seksuell lavalder

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 15 år og har en kjereste på 16. Tror jeg er blitt gravid men da havner han vell i fengsel. Er det mulig å ta abort å holde det hemmelig for foreldrene våre når jeg er under å han over den sexuelle lavalderen??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.

Takk for spørsmål.

Du forteller at du har en kjæreste som er 16 år. Du er bare 15 år og under den seksuelle lavalderen og har hatt sex med ham. 

I Norge er jo den seksuelle lavalder 16 år, og det er for å beskytte den personen som er under 16 år for ikke å bli utsatt for seksuelle handlinger en ikke er moden for. Det kan derfor være at kjæresten din kan bli politianmeldt dersom en har sex med deg som er under 16 år.

Det er forståelig at dere er nysgjerrig på hverandre og har lyst til å kose med hverandre. Det er en ting når dere er enige om dette og noe begge to ønsker, noe annet er når den ene parten føler seg presset til å være med på seksuelle handlinger en ikke er moden for og kjenner seg klar for.

Hvis dere er omtrent lik i alder og utvikling, noe jeg vil tro dere er når dere er så nær hverandre i alder, vil sannsynligvis straff falle bort etter en vurdering av lovens passus om "lik modning og alder".

Straffelovens §195 og §196 sier følgende:

"Den som har seksuell omgang med barn under 14 år, straffes med fengsel inntil 10 år..."

"Den som har seksuell omgang med barn under 16 år, straffes med fengsel inntil 6 år."...

"Straff etter denne bestemmelsen kan falle bort dersom de som har hatt den seksuelle omgangen, er omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling".

Graviditetstegn oppstår som regel ca 2-3 uker etter uteblitt mens. De vanligste symptomene på graviditet er tretthet, kvalme og ømme bryster. Noen føler også litt murring/smerter i magen som ligner menssmerter. Dette skyldes som regel at livmoren vokser. De samme symptomene kan man ha når man er i ferd med å få mens.
Enkelte opplever ingen eller lite tegn på at de er gravid.

Graviditetstestene vil kunne påvise et svangerskap ca to uker etter befruktende samleie, eller dersom en tar testen ved uteblitt mens. Det er ingen grunn til å teste seg før det har gått minst to uker etter mulig befruktning. Hvis man ikke har noen helseplager, kan man godt vente og se om mensen kommer før man tester seg.

Graviditetstest kjøpes reseptfritt på apoteket (og i enkelte dagligvareforretninger) og koster fra kr. 65,- til kr. 120,-. Mange helsestasjoner og helsesøstre ved skolene tilbyr gratis testing. Man kan også få tatt gratis graviditetstest hos fastlegen og alle Amathea-kontorene i Norge (www.amathea.no).

Testen viser om det er svangerskapshormoner i urinen, så den tas ved å holde en teststrimmel i urinstrålen mens en tisser. En positiv test stemmer nesten alltid. En negativ test kan være tatt for tidlig. Hvis man har sterk mistanke om graviditet, kan testen derfor gjentas etter noen uker.

Når man er under 16 skal vanligvis foreldre skrive under på abortpapirene. I spesielle tilfeller kan legen gjøre unntak. Dette er noe du må snakke med lege eller helsestasjon for ungdom om. 

Jeg vil foreslå at du snakker med noen på helsestasjon for ungdom i morgen så får du den hjelpen du trenger videre. 

Du kan også kontakte en gratis veiledningstjeneste for uplanlagte gravide, den heter www.amathea.no

Bare skriv hit igjen om det er noe mer du tenker på eller lurer på. Lykke til.

Hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer

Kan jeg ha blitt gravid?

Jente på tog tenker (colourbox.com)

Sikker prevensjon er ikke alltid tilgjengelig når du trenger det. Dere tok en sjanse eller kondomet sprakk. Så kommer redselen for å være gravid.

Les mer

Graviditetstest

Graviditetstest (colourbox.com)

Er du skikkelig redd for å ha blitt gravid eller bare litt urolig fordi du syns brystene er litt ømme, eller for at mensen er litt sen?

Da kan du ta en graviditetstest. Den må tas riktig for at den skal være til å stole på.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser