Hopp til hovedinnholdet

Jeg har røyka i fem måneder og liker det veldig godt, jeg får av de jeg spør og røyker så mye som mulig, men jeg får ikke kjøpt det selv.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg har røyka i fem måneder og liker det veldig godt, jeg får av de jeg spør og røyker så mye som mulig, men jeg får ikke kjøpt det selv.............. hvorfor må det være sånn?... det er like farlig for barn som voksne....

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Aldersgrensen for kjøp av tobakk er satt på 18 år for å hindre at unge begynner å røyke eller snuse.  Dette er fordi tobakk øker risikoen for å få alvorlige helseskader, og aldersgrense for kjøp av tobakk er et av midlene myndigheten bruker for å begrense bruken av tobakk.

Selv om du liker å røyke, så er det lurt å slutte med det. Det er en dyr og helseskadelig uvane. Røyk er veldig avhengighetsskapende fordi det inneholder mye nikotin, og vi vet at unge mennesker raskere blir avhengige av nikotin enn det voksne gjør. Er man først blitt avhengig kan det være vanskelig å slutte.

Det kan være greit å ha noen fakta om røyking, for å finne motivasjon til å slutte. Desto tidligere du begynner å røyke desto mer skadelig er det. Det er skadelig å røyke i alle aldere, men forskning viser at de som begynner å røyke i ung alder har større sjanse for å få alvorlige sykdommer, som blant annet lungesykdom, hjertesykdom og kreftsykdommer, senere i livet. Dette er fordi kroppen til unge mennesker fortsatt er i utvikling, og derfor er den ekstra sårbar for giftstoffene i røyken. 

Det som også kan være noe å tenke på, er at huden eldes raskere, man får tidligere rynker, lukter vondt. Les gjerne mer om det her.
 

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lover om snus, røyk og e-sigaretter (Tobakkskadeloven)

Bokstabel med Norges lover (foto: ung.no)

Noen synes vi har for strenge regler om tobakk og produkter som ligner på tobakk. Andre mener at vi burde forby alt sammen. Her får du svar på hvilke regler som gjelder, og hvorfor.

Les mer

Alt du bør vite om røyking

Røykpakke og lighter ved siden av askebeger (foto: ung.no)

Sigaretter er det farligste produktet som selges og tar livet av mer enn halvparten av dem som bruker det. Det er heldigvis veldig få norske ungdommer som begynner å røyke og mange voksne har klart å slutte. Likevel dør fortsatt rundt 6000 nordmenn av røyking hvert år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser


Quiz: Hva vet du om aldersgrenser?

Når har du lov til å begynne å ta småjobber?