Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg jobbe hvis jeg er 12 år? 

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er enkelig en 12 år gammel jente som går i 7.klasse. Jeg har veldig lyst på en jobb, og lurte på om det fortsatt går Ann at jeg kan få en jobb? Siden jeg er 12 og aldersgrensen er 13, men siden jeg går i 7.klasse blir jeg ikke regnet som en ungdom da?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei. 

Takk for ditt spørsmål! 

Du har dessverre ikke lov til å ta noen fast betalte jobber når du er under 13 år. Men det finnes fremdeles andre måter å tjene noen kroner. Du kan bare jobbe hjemme, hos noen i familien, gjennom bekjente, male hus, vaske biler osv. Hør gjerne rundt med familie og venner, og fortell dem hva du ønsker eller heng opp noen lapper i nærmiljøet. 

Det er heldigvis ikke lenge til du fyller 13 år, og da kan det være lurt å tenke igjennom hva du er interessert i og hva du har lyst til å jobbe med. Det finnes mange forskjellige jobber der ute. 

Når du har fylt 13 år, har du kun lov til å utføre "lett" arbeid. Det kan f.eks være avisbud eller utføre kontor- og butikkarbeid. Når du er under 15 år eller er skolepliktig, kreves det også skriftlig samtykke fra foreldrene (foresatte) før du kan begynne i arbeid. Les gjerne artikkelen som er lagt ved. Den gir deg mer informasjon om de ulike reglene knyttet til arbeid for deg under 15 år. 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jobb og aldersgrenser

Jobber i kassa på butikk (colourbox.com)

Visste du at det er ulovlig å jobbe hvis du er under 13 år? Og at du som er ungdommer ikke skal ha en jobb som går ut over skolearbeidet?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser