Hopp til hovedinnholdet

Er det lov med katana (samuraisverd) i Norge, og er det aldersgrense?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har lyst på en katana men vet ikke om det er lov her i Norge? Er det lov her i Norge eller noe aldergrense på det? Hilsen en gutt på 14 år

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Etter våpenforskriften er det, i tillegg til skytevåpen, "forbudt å erverve, eie eller inneha elektrosjokkvåpen, pepperspray og andre selvforsvarsmidler med tilsvarende virkning, springkniver, batangakniver, stiletter, slåsshansker, batonger, karatepinner, kastestjerner, blåserør for utskyting av piler eller andre gjenstander, spretterter eller andre tilsvarende særlig farlige gjenstander uten aktverdig formål og som fremstår som voldsprodukter."

Når det gjelder andre typer våpen kan de være lovlig å eie. Sånn jeg har forstått det så er de samuraisverdene som selges i Norge utstillingssverd, som kun skal brukes til dekorasjon/henge på veggen. De er derfor lovlige. Så lenge samuraisverdet brukes til det som det er ment for, altså henge på veggen, skal det ikke ha noen konsekvenser å eie ett sånt sverd. Men det er for eksempel ikke lov å bære på offentlig sted.

Du som er under 18 år har uansett ikke lov til å eie slike våpen, og et slikt våpen i din besittelse vil bli indratt av politiet hvis de blir kjent med det. Etter våpenloven § 29 er det forbudt å overdra våpen til person under 18 år. Dette gjelder også for kniver o.l som har klingelengde på over 25 cm.  Du vil nok erfare at de fleste nettbutikker også vil operere med en grense på 18 år ved salg av slike sverd og kniver.

Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med lensmannen/politiet der du bor og spørre dem hvis du har spørsmål rundt hvilke våpen du har lov til å eie.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser