Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg fortelle foreldrene mine at jeg snuser?

Jente 13 år
 

Spørsmål

hei, jeg er jente på 13 år og trenger tips.. jeg snuser, og lurer på hvordan jeg skal fortelle foreldrene mine.. de snuser selv, søstra mi og + flere i familien..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det er bra at du vil fortelle foreldrene dine om snusingen! Jeg tror de vil sette pris på at du er ærlig med dem selv om de sikkert ikke kommer til å bli glade for å høre at du snuser. 

Det enkleste er nok å si det rett ut som det er. Velg et tidspunkt hvor dere har tid til å snakke sammen, kanskje etter middag. Du kan for eksempel si «Jeg vil fortelle dere noe som dere sikkert ikke kommer til å like. Jeg har begynt å snuse.» Det kan hende at foreldrene dine da stiller deg noen spørsmål som for eksempel hvor du har fått tak i snus, hvor lenge du har snust og hvorfor du gjør det. De blir kanskje også sinte eller skuffet.

Foreldrene dine kan bestemme at du ikke får lov til å snuse. Selv om de snuser selv er det ikke sikkert at de synes det er greit at du snuser. De fleste voksne synes det er helt feil for barn å snuse, og det er faktisk ulovlig for voksne å gi snus til barn.
Når du er tretten år er det foreldrene dine som har ansvaret for at du tar gode valg. Det er ikke bra å bli avhengig av helseskadelig snus når man er ung og sårbar. 

Jeg håper du velger å slutte med snus og at foreldrene dine kan hjelpe deg med det om det er vanskelig. Hvis du har nettbrett eller smarttelefon kan du laste ned Slutta-appen helt gratis. Der finner du informasjon om snus og tips for å slutte. Lykke til med samtalen!
Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om snus

snusboks

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig? Hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig? Er snus farligere enn røyk? Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser